:

:

TV Most

clock

Mart 15, 2015   12:05

0

131

Kineski zajam za KostolacB:Rokovi povoljni

Novcem iz zajma biće finansirani radovi za izgradnju novog bloka B3 u Termoelektrani "Kostolac B" snage 350 megavata i proširenje kapaciteta Površinskog kopa "Drmno" sa devet miliona na 12 miliona tona uglja godišnje,

Vlada Srbije, Ministarstvo rudarstva i energetike i "Elektroprivreda Srbije" ispunjavaju sve rokove u realizaciji Druge faze projekta "Kostolac B".

Ugovor o ovom zajmu 17. decembra prošle godine potpisali su Vlada Srbije i kineska "Eksim" banka, Skupština Republike Srbije ga je rafitikovala 19. januara ove godine, a sada će zajam biti i na raspolaganju EPS.

Jedan od uslova za stupanje na snagu Ugovora o zajmu je i zaključenje Ugovora o prenosu zajma prema Nacrtu ugovora koji je Vlada Srbije usvojila 17. februara 2015. godine.

Kako je navedeno u saopštenju EPS, kreditni uslovi su veoma povoljni, rok otplate je 20 godina, uz grejs period od sedam godina i ugovorenu kamatnu stopu od 2,5 odsto godišnje.

Kineski kredit pokriće finansiranje 85 odsto vrednosti projekta izgradnje bloka B3 u TE "Kostolac B" i proširenja kapaciteta kopa "Drmno", a projekat je vredan 715,6 miliona dolara. Rok za izgradnju bloka B3 je 58 meseci, a novi blok bi trebalo da bude priključen na elektroenergetsku mrežu od 2020. godine.

Ceo projekat je deo Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Narodne Republike Kine i Vlade Srbije.

Posle višedecenijskog zastoja u gradnji elektroenergetskih objekata u Srbiji, izradnja trećeg bloka u TE "Kostolac B" veoma značajna je i za EPS i energetski sektor Srbije.

Pored toga što se izgradnjom novog bloka obezbeđuje stabilnost energetskog sistema Srbije, veoma je važno što je projektom predviđeno da se poštuju sve energetski standardi Evropske unije i Srbije, naročito u oblasti zaštite životne sredine, zaključeno je u saopštenju EPS.

Izvor: Fonet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva