:

:

TV Most

clock

Maj 17, 2017   12:05

0

134

Kineski investitori dolaze u posetu u RTB "Bor"

Proizvodi Rudarsko-topioničarskog basena u Boru imaju tržište, a overene i istražene rezerve pokazuju da rude bakra ima za više od jednog veka.

Međutim, borskom gigantu su neophodna ulaganja u obnovu starih i otvaranje novih jama i savremenu tehnologiju. Srpska vlada budućim investitorima obećava maksimalnu podršku, pa kineske kompanije imaju interes da ulažu u RTB.

"Imali bi iza sebe državu koja je dobar partner, koja razume da Boru može da pomogne samo kineska strana. Svemu tome treba dodati onaj strateški interes, a to je da se Kina danas razvija veoma intenzivno, da je to svetska radionica kojoj trebaju sve vrste sirovina, a bakar je jedna od strateških sirovina. Ovde postoje mogućnosti za dugoročni razvoj. S druge strane, to je ulazak, preko Srbije, na tržište Evropske unije", ističe Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Vlada pokušava da oporavi RTB po receptu smederevske železare, pa ako se nađe dobar upravljački tim, to bi bilo samo kratko prelazno rešenje, jer je cilj da se što pre uđe u privatizaciju.

"Ako smo našli investitora i partnera za Železaru, mislim da ćemo lakše naći za Bor pogotovo zato što ima stručnih analiza kojima se dokazuje da je isplativa proizvodnja u Boru, ukoliko tamo ima profesionalni menadžment. Olakšavajuća okolnost za Bor je što postoje resursi koji se mogu koristiti, što su rezerve prilične, tako bar pokazuju istraživanja, i što u ovom slučaju država Bor oslobađa dugovanja iz prošlosti", kaže Radojka Nikolić, urednica Biznis magazina.

Od novembra prošle godine u RTB-u je na snazi Unapred pripremljeni plan reorganizacije koji za 4.900 zaposlenih olakšava rad, jer ih rasterećuje za više od milijardu evra dugovanja.

"Mislim da je svako rešenje koje povećava šansu da se RTB "Bor" spase – dobro. Najvažnije je da grad od 40.000 stanovnika ne propadne, da jedan deo Srbije, koji praktično zavisi od tog preduzeća, ne dođe u situaciju da budu socijalni slučajevi", naglašava Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije.

Sa proizvodnjom od 150.000 tona bakra godišnje, RTB je bio perjanica razvoja bivše Jugoslavije. Danas proizvodi tek 40.000 tona. Od 2000. do 2010. godine propala su dva pokušaja privatizacije borskog giganta.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva