:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 05, 2015   12:05

0

117

Kineski gigant merka Železaru

Četiri meseca od dolaska upravljačkog tima "HPK Inženjeringa" u Železari Smederevo, ovog meseca očekuju profit. Istovremeno, Radnoj grupi, koju je Vlada formirala krajem juna, za privatizaciju Železare već se javilo nekoliko zainteresovanih kompanija među kojima je i treći poroivođač čelilika u svetu kineski "Hebai ajron and stil grupa".

Dok novo rukovodstvo koje predvodi američko-slovački tim Gudiš i Kamaraš, Železaru pokušava da podigne na noge, kineski gigant se upoznaje sa proizvodnjom. Poslednji put su čeličanu obišli prošle sedmice. Inače, "HBIS grupa" godišnje proizvede više od 47 miliona tona čelika i u Kini investira u novu valjaonicu. Stručnjaci kažu da je to dobar znak da će širiti poslovanje.

Nikola Majinski iz Odbora za crnu metalurgiju PKS-a kaže da kineska kompanija ide na veće količine i uklapaju se u to da pored tog ulaganja kupe neku čeličanu koja je već afirmisana i koja već postoji na tržištu jer to im je brže pogotovo što je smederevska Železara u dobroj kondiciji što se tiče tehničke pouzdanosti.

Železara je u protekla tri meseca uštedela 21 milion dolara. Proizvodnja je duplirana, redovno palćaju struju i gas i računaju da će od jeseni raditi i druga visoka peć.

Saša Čolić iz ASNS Železare kaže da je krajnji cilj procesa koji je započet još prošle godine privatrizacija Železare.

Iz tog sindikata očekuju da se taj proces završi u optimalnom roku na zadovoljstvo, kako države tako i zaposlenih, tako i rukovodstva firme.

"Da li je to Amerikanac, Rus ili Kinez to zaposlene ne interesuje. Ko god došao biće dobro došao, a mi ćemo to znati da vratimo kroz naš rad i da naravno za to dobijemo adekvatne zarade", kaže Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare.

"Za nas je najvažnije da mi u ovom momentu radimo. Da se radi na pripremama za puštanje u rad visoke peći broj 1, da se radi na smanjenju troškova i da su svi radnici na svojim radnim mestima", kaže Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata Železare.

Jedan od zadataka upravljačkog tima HPK-a jeste da Železaru pripremi za privatizaciju. Ugovor o upravljanju sklopljen je na tri godine sa mogućnošću raskidanja u slučaju da se za čeličanu nađe dobar kupac.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva