:

:

TV Most

clock

Oktobar 03, 2015   12:05

0

176

Kineska kompanija zainteresovana za Železaru

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je cilj vlade da svih 5.000 radnika Železare ostane na svom poslu i da se poveća proizvodnja, prenosi Tanjug.

"Verujem da ulazimo u otvorene pregovore sa EU do kraja godine, jer verujem u reč Nemačke", rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Ističe da je Srbija radila teško da dođe do otvaranja poglavlja, da se ponaša kao ozbiljna i odgovorna zemlja, po pitanju izbeglica mnogo odgovornije nego neke članice EU.

Ukazao je da se pokazalo na primeru protivpravnih sankcija na granicama da se EU i Nemačka pridržavaju svoje reči i principa.

"Čuli smo da bi oni uložili ogroman novac, samo 120 miliona (84, dolara) bi išlo u galvanizaciju i ako bismo to uspeli, to bi značilo veću proizvodnju i drastičan rast bruto domaćeg proizvoda Srbije", istakao je Vučić, nakon otvaranja pristupne saobraćajnice Pupinovog mosta u Ovči.

Istakao je da se Železara sa novim mendžmentom – HPK Inženjeringom bori u veoma teškim uslovima na globalnom tržištu čelika, bakra i aluminijuma, čije su cene dosta pale, pa u toj oblasti ima bezbroj problema.

"Čim smo interesantni Kinezima to znači da imamo budućnost", naglasio je Vučić.

Podsetio je da 9. oktobra treba da bude pokrenuta proizvodnja u drugoj visokoj peći u Železari, što će biti od presudnog značaja za povećaćanje industrijske proizvodnje i BDP-a.

Premijer je rekao da će pokretanje druge visoke peći direktno uticati na povećanje od 0,3 do 0,4 odsto BDP-a.

Vučić je najavio i da bi u novembru trebalo sa Kinom da bude potpisan ugovor za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte.

"Radimo sa kineskom stranom i verujem da ćemo u novembru da potpišemo ugovor o izgradnji pruge, mislim da je naša strana nešto hitrija od Mađarske, ali verujem da će sve tri strane (84, Srbija, Mađarska i Kina) biti saglasne da sa kineskim premjerom Kine Li Kećengom potpišemo ugovor", rekao je Vučić novinarima.

Poručio je da je Srbija spremna, kako se kaže, da zabode prvi ašov. To znači dalje zapošljavanje i naših i kneskim kompanija, kao i bolju infrastrukturu, ekonomiju i bolji životni standard za naše građane, naglasio je Vučić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva