:

:

TV Most

clock

Septembar 08, 2017   12:05

0

188

Kineska kompanija preuzima 14 odsto ruskog "Rosnjefta"

Švajcarska kompanija za trgovinu sirovinama "Glenkor" saopštila je da je sa katarskom državnom kompanijom Katar investment autoriti dogovorila zajedničku prodaju udela od 14,16 odsto u "Rosnjeftu" kompaniji CEFC (84, China Energy Company Limited).

Današnji sporazum, koji je podložan izmenama u finalnim pregovorima, usledio je devet meseci pošto su "Glenkor" i Katar investment autoriti kupili 19,5 odsto kompanije "Rosnjeft", koja će ostati u većinskom vlasništvu i pod kontrolom ruske države.

Direktor "Rosnjefta" Igor Sečin, blizak saradnik predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je za rusku državnu televiziju da je sporazum Glenkora i Katar investment autoriti podstaknut obostranom željom dve kompanije da ublaže teške otplate duga.

Sečin je kazao da će "Glenkor" i Katar investment autoriti zadržati udeo u "Rosnjeftu" koji su u decembru 2016. godine kupili sopstvenim novcem, a da će kompaniji Katar investment autoriti prodati deo koji su kupili na osnovu kredita.

"Glenkor" je saopštio da će ubuduće posedovati oko 0,5 odsto vlasništva u Rosnjeftu, dok će Katar investment autoriti imati 4,7 odsto.

Rusija je prethodnih godina razvila saradnju u oblasti nafte i gasa s Kinom, najvećim svetskim potrošačem energije.

Ruska državna kompanija "Gasprom" sklopila je sporazum s Kinom 2014. godine, da joj dostavlja gas putem novog gasovoda "Snaga Sibira", koji je još u izgradnji.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva