:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2018   20:39

0

200

Kineska investicija menja privrednu sliku celog Banata

Godišnji budžet Zrenjanina je oko 40 miliona evra, a ulaganje "Šangdong Linglonga" u fabriku guma je 20 puta veće. Tako velika investicija promeniće privrednu sliku ne samo grada već celog Banata, ocenjuju stručnjaci.

"To je industrija koja nije tradicionalno zastupljena u našoj lokalnoj privrednoj strukturi, tako da tradicija grada Zrenjanina, kao domaćina prerađivačke industrije, prehrambene industrije i tako dalje, verovatno će u nekom dugom roku biti promenjena", smatra dr Dejan Molnar sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Kineska kompanija najavljuje da će raditi u sistemu Slobodne zone, što znači da će imati niz pogodnosti u poslovanju.

Direktor Slobodne zone Zrenjanin Branko Malagurski naglašava da taj sistem omogućava da se, pre svega, tehnički brže i lakše realizuje uvoz i izvoz materijala i opreme.

"Pored toga, tu su i određene beneficije, pre svega ne plaća se PDV na energente", ističe Malagurski.

"Šangdong Linglong" je zakupio 136 hektara zemljišta u Industrijskoj zoni Jugoistok.

"Praktično, 70 hektara biće pod krovom i to je stvarno impresivan objekat ili objekti koji će biti sagrađeni ovde u Zrenjaninu. I s tim što naši kineski prijatelji imaju dodatni zahtev za zemljištem u samom gradu, gde će praviti i zgrade za svoje radnike", kaže gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Kineski investitor najavljuje godišnju proizvodnju od 13 miliona guma, a već su, kažu, ugovorili prodaju najvećim evropskim proizvođačima automobila.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva