:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Maj 23, 2018   12:05

0

135

Kina se priprema za revoluciju u transportu


Kineska kompanija CTG, nazvana po poznatoj hidroelektrani "Tri klanca" na kineskoj reci Jangcekjang, ponudila je devet milijardi evra za portugalsku elektrodistribuciju (EDP), a uspe li u tome, to će biti jedno od najvećih kineskih preuzimanja na području Unije.


CTG u vlasništvu već ima 23,3 odsto udela u EDP-u, a za preuzimanje ostatka nudi gotovinu. To je pokušaj da se sa juga Evrope osvoji značajan prirodni resurs, u budućnosti bitan za pokretanje vozila. Kina ima kapacitete i kapital da se pojavi kao glavni kupac energo-sistema u Evropi.


"Investitor sa kineske strane koji je najvažniji za evropski prostor u energetskom sektoru je Stejt grid korporejšn ov ÄŒajna. Preko te mreže ide struja za više od 1,1 milijardi ljudi, ima godišnji prihod od 330 milijardi dolara", objašnjava dr Ljubo Maćić sa Ekonomskog instituta.


Pored električne infrastrukutre kineske kompanije ubrzano kupuju deonice proizvođača automobila u Evropi.


Tako, na primer, kineski "Džili" kupio je "Volvo", a PSA grupacija ima čak 49 odsto kineskog kapitala. Poslednja kupovina potresla je i Nemačku gde je jedan kineski investitor kupio 10 odsto akcija "Mercedesa".


"EU će morati dobro da odmeri šta može a šta ne može da pusti. To je veoma osetljivo pitanje", ukazuje ekonomistkinja dr Katarina Zakić.


Elektromobili, elektro-skuteri, električni autobusi već sada se najviše prodaju u Kini. Oni su samo uigravanje terena da se posle 2020. osvoji celokupno tržište automobila Evrope jeftinim a kvalitetnim proizvodima.


Ako se tome doda i infrastruktura za punjenje, Kina bi mogla da računa na ozbiljne prihode iz Evrope, a jedan od glavnih lanaca snabdevanja biće put svile na kome se nalazi i Srbija.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva