:

:

TV Most

clock

Jul 06, 2017   12:05

0

122

"Kina i Srbija opredeljene za jačanje saradnje na svim nivoima"

Ministar odbrane je rekao da Srbija pruža čvrstu podršku politici jedne Kine i zahvalio se na principijelnom stavu Kine kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na prostoru Kosova i Metohije. Zatražio je od kineskog ambasadora da ta zemlja u Ujedinjenim nacijama podrži stav Srbije da se broj vojnika KFOR-a na KiM ne smanjuje i pozvao ministra nacionalne odbrane Kine i načelnika Generalštaba NOA Kine da posete Srbiju.

Kineski ambasador preneo je ministru Vulinu pozdrave i ličnu čestitku ministra nacionalne odbrane Kine generala ÄŒanga Vankvana na imenovanju na funkciju ministra odbrane, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Tradicionalno prijateljstvo, razumevanje i podrška su temelji odnosa Srbije i Kine, zbog čega su obe zemlje istinski opredeljene za jačanje saradnje na svim nivoima, saglasili su se sagovornici.

Kada je reč o oblasti odbrane, Vulin i Li istakli su da vojno-ekonomska i vojno-tehnička saradnja predstavljaju ključne segmente u kojima je moguće graditi posebne veze kako između dva ministarstva, tako i kada je reč o kineskim i domaćim kompanijama i naučnim ustanovama.

"ÄŒvrsto smo opredeljeni za jačanje saradnje sa Kinom, u duhu jasno definisanih strateških smernica koje su postavljene tokom susreta predsednika Republike Aleksandra Vučića sa predsednikom i premijerom Kine Si Đinpingom i Li Kećangom. Kao ministar odbrane, trudiću se da, kao i do sada, u duhu posvećenosti i profesionalizma, učinim sve za nadgradnju obostrano korisnih partnerskih odnosa u oblasti odbrane", rekao je ministar Vulin.

On je zahvalio kineskom ambasadoru na donaciji čamaca, motora i druge opreme koja je nedavno predata Vojsci Srbije, kao i pomoći koju je Kina tokom niza prethodnih godina upućivala našoj vojsci, a čija vrednost iznosi četiri miliona i devetsto pedeset miliona evra.

"Kina je još jednom pokazala svoje veliko prijateljstvo, a korišćenjem doniranih sredstava na najbolji mogući način biće promovisana saradnja dve vojske i države i potvrđena privrženost daljem razvoju odnosa", naglasio je ministar odbrane.

Ambasador Kine je istakao značaj visokog stepena razumevanja i uzajamne podrške po nizu pitanja od vitalnog interesa za Srbiju i Kinu.

Li je naglasio da je Kina istinski opredeljena za produbljivanje odnosa u oblasti odbrane i da je potvrda te namere poseta više kineskih kompanija srpskom Ministarstvu odbrane u prethodnom periodu, kao i kontinuirani susreti državnika dve zemlje na najvišem nivou.

On je potvrdio da će kao ambasador Kine nastaviti predano da radi na jačanju veza dve države i vojske.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva