:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2017   12:05

0

123

Kina donirala čamce i drugu opremu za Vojsku Srbije

Predsednik Republike Aleksandar Vučić, koji je i vrhovni komandant, primio je prvo raport i izvršio smotru jedinica, a zatim je u pratnji ministra odbrane Zorana Đorđevića i kineskog ambasadora Li Mančanga prisustvovao primopredaji.

Ministar odbrane i ambasador Kine potpisali su protokol o primopredaji te opreme.

Donacija se sastoji od 16 gumenih čamaca sa vanbrodskim motorima, pet motornih sanki, kao i 10 prenosivih uređaja za otkrivanje eksplozivnih naprava i sredstava.

Gumeni čamci namenjeni su za prevoz ljudi, specijalnog tereta, desante malih grupa ljudi i biće raspoređeni u rečnu flotilu i specijalnu brigadu Vojske Srbije.

Predsednika je interesovalo i da li se na čamce može montirati naoružanje i kakvo na šta je načelnik generlaštaba rekao da može puško mitraljez, ali i na pitanje šefa države do kojeg kalibra rekao da ne može od 12,7 već do 7,62 milimetara.

Prenosni detektori donirani Vojsci Srbije otkrivaju 10 vrsta eksploziva i 13 vrsta narkotika.

Inače, čamci, sanke i oprema za otkrivanje eksplozivnih sredstava biće korišćeni u tri misije naše vojske – za odbranu zemlje, u multinacionalnim operacijama i za pomoć civilnom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda.

Kina je više puta do sada pružila besplatnu vojnu pomoć sistemu odbrane Srbije.

Donirali su informatičko – birotehničku opremu u ukupnoj vrednosti od oko 1,5 miliona evra, na osnovu tri protokola potpisana ranije.

Takođe, ta zemlja je VS donirala i 20 sanitetskih motornih vozila, a nakon katastrofalnih poplava maja 2014, pružila je pomoć i opremu u vrednosti od oko 355.000 evra.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva