:

:

TV Most

clock

Septembar 13, 2018   10:18

0

212

Kikl: Austrija će zadržati kontrole na granici


Na početku konferencije ministara unutrašnjih poslova članica EU i zemalja Zapadnog Balkana u Beču, on je poručio da ukidanje kontrole granica, koja je uvedena 2015.godine, može uslediti samo ako zaštita spoljnih granica EU bude funkcionisala.



"To je i preduslov za Šengen", objasnio je Kikl, dodajući da se ne može ignorisati potreba građana za bezbednošću i kontrolom.



Evrospki komesar za migracije Dimitris Avramopulos je, u jednom ranijem intervjuu, zatražio od zemalja članica EU koje sprovode kontrole granice i pored činjenice da su članice Šengena, da ih što pre ukinu.



Kikl je, s tim u vezi, rekao da Austrija nije saglasna sa svim stavovima Evropske komisije, ali da želi da se razgovara o legalnim putevima migracije.



"O tome možemo da razgovaramo ako ostvarimo određeni uspeh u suzbijanju ilegalne migracije“, objasnio je austrijski ministar povodom izjava predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera.



Kikl je podsetio da je s programom o raspodeli izbeglica EU već jednom pokušala nešto da naredi što niko nije želeo.



Vezano za planirano proširenje ovlašćenja misije granične uprave Fronteks i jačanje ove agencije EU on je kazao da je važno da kontrola ostane u nadležnosti nacionalnih država.



"Nametanje ili umanjenje suvereniteta pojedinih zemalja ne sme da se dogodi, to bi bio pogrešan put", istakao je Kikl.



Žan-Klod Junker je u svom godišnjem obraćanju o Stanju Unije zatražio od Austrije kao predsedavajuće EU da izradi rešenja za migracionu politiku.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva