:

:

TV Most

clock

April 19, 2015   12:05

0

175

Kijev: Sahranjen novinar Oles Buzina

Na poslednji oproštaj sa Buzinom, iza kojeg su ostali majka, supruga i kćerka, a povremeno se čulo skandiranje: „Fašizam neće proći!”.

Na opelo Buzini koje je održano je u Kijevo-Pečorskoj lavri došlo je oko 200 ljudi, a sahrani na kijevskom gradskom groblju prisustvovalo je oko 600 poštovalaca ovog proruskog intelektualca.

Ukrajinski predsenik Petar Porošenko povodom zločina čija je žrtva bio dosledni protivnik kijevskog Majdana (Buzina) rekao je:

„To je smišljena provokacija koja tera vodu na vodenicu naših neprijatelja”. Imao je na umu Rusiju...

Lider Komunističke partije RF Genadij Zjuganov smatra da ubistva bivšeg poslanika Vrhovne Rade iz Partije regiona Olega Kalašnjikova i novinara Olesa Buzine predstavljaju obraččun sa političkim protivnicima kijevskog režima.

„Ne prođe ni dan da se u vestima ne pojave informacije o žestokim obračunima sa političkim protivnicima samozvane kijevske vlasti. Prvo je u ulazu svoje zgrade ubijen organizator Antimajdana Oleg Kalašnjikov. Sada je ubijen pisac i aktivista Oles Buzina koji je poznat po svom kritičkom odnosu prema ukrajinskom rukovodstvu“ - rekao je Zjuganov.

Lider ruskih komunista smatra da što se više pogoršava socijalno-ekonomska situacija u Ukrajini, to više kijevska vlast „čisti politički teren od onih koji mogu da predlože alternativu pogubnom čovekomrzačkom kursu proameričke hunte“.

Predsednik samoproglašene DNR Aleksandar Zaharčenko smatra da iza ubistva novinara Olesa Buzine stoje ukrajinske vlasti.

„Oles Buzina nije bio pristalica DNR, ali je govorio istinu o onome što se događa u Ukrajini. Danas je to građanski podvig u Kijevu. Sada je mišljenje koje se razlikuje od stava zvaničnog Kijeva kao nož u srce hunte. Oni se neće zaustaviti na ubistvu Buzine i nastaviće da ubijaju ljude koji misle drugačije“.

Zaharčenko smatra da je Kijev započeo „lov na veštice“, čije će žrtve biti mnogi ljudi koji se bore za pravdu.

„Kijevske vlasti nastavljaju da ubijaju one koji govore istinu, između ostalog, i o događajima u DNR“ - kazao je Zaharčenko.

Oles Aleksejevič Buzina je bio opozicioni novinar, pisac i televizijski voditelj. Autor je knjiga „Vampir Taras Ševčenko“, „Savez pluga i trozupca. Kako su izmislili Ukrajinu“.

Sredinom marta Buzina je napustio mesto glavnog urednika lista „Sevodnja“ na kojem se nalazio od januara 2015. godine. Po rečima Buzine, takva odluka je bila vezana za cenzuru u listu, nemogućnost da menja kadrovsku politiku, kao i zabranu razgovora sa medijima. Takođe, Buzina je bio kandidat za narodnog poslanika partije Ruski blok.

Stav Buzine je bio da je ruski narod trojedin i da ga čine Malorusi (Ukrajinci), Belorusi i Velikorusi (Rusi) i zato je sebe smatrao i Ukrajincem i Rusom.

On je podržavao ideju federalizacije Ukrajine, njenu nezavisnost i dvojezičnost ukrajinske kulture.

Međunarodna (IFJ)i Evropska federacija novinara (EFJ)izrazile su zaprepaštenje ubistvom Buzine, saopštio je NUNS.

"Šokirani smo ubistvom Olesa Buzine. Naše misli su sa njegovom porodicom i prijateljima. Kontroverzna ličnost ili ne, novinar nikada ne sme biti meta zbog svog izveštavanja ili stavova. IFJ traži hitnu, nezavisnu istragu kako bi se izvršioci ovog šokantnog ubistva priveli pravdi" izjavio je predsednik IFJ Džim Bumela.

Predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard rekao je da "kontinuirani pritisci na novinare moraju prestati" i da sve vlade i međunarodne institucije moraju da ispune svoje obaveze i posvete se obezbeđivanju sigurnosti novinara i borbi protiv nekažnjivosti zločina, posebno u vreme sukoba.

Pres služba Vlade Ukrajine saopštila je da je na novinara Buzinu pucano u blizini njegove kuće, a Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Anton Heraščenko izjavio je da su napadači pobegli u tamno plavom "fordu" sa stranim tablicama, kaže se u saopštenju.

Oles Buzina je kontroverzna ličnost u Kijevu, kao novinar, voditelj i bivši glavni urednik lista na ruskom jeziku Segodnja. Bio je poznat po svojim proruskim stavovima.

Izvor: Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva