:

:

TV Most

clock

Novembar 01, 2015   12:05

0

141

Keri sa liderima centralne Azije

Karimov (77), koji četvrt veka od nezavisnosti vlada Uzbekistanom, dočekao je Kerija u predsedničkoj palati u prastarom gradu Samarkandu - središnjoj tački Puta svile između Kine i Zapada.

Oni su se sastali na marginama diplomatskog skupa, kom su prisustvovali šefovi diplomatija Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana, sa ciljem da se pruže uveravanja Vašingtona da je i dalje angažovan u regionu, podložnom ekstremnom islamu.

Razgovori su se odnosili na ekonomske veze SAD sa centralnoazijskim zemljama i saradnju protiv ekstremističke Islamske države.

Zamenik predstavnika Stejt departmenta Mark Toner je rekao da su Keri i Karimov diskutovali o globalnim pitanjima od zajedničkih interesa, uključujući borbu protiv ekstremizma kao i o regionalnoj stabilnosti i bezbednosti.

Keri se zahvalio Karimovu zbog toga što je bio domaćin prvog skupa "C5 plus 1", što je novi format dijaloga između SAD i pet centralno azijskih republika - Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Ta grupa je formirana da se produbi saradnja na planu širokog spektra pitanja, uključujući ljudski trafiking, borbu protiv prodaje narkotika i podršku bezbednosti i stabilnosti u Avganistanu. Ipak bezbednost energetskih izvora je bila na vrhu dnevnog reda, preneo je Glas Amerike.

"SAD podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost svake zemlje koja je ovde predstavljena", poručio je Keri, preneo je Rojters.

Keri nije pominjao pitanje ljudskih prava kada je novinarima nakratko bilo dozvoljno da uđu u sobu, na samom početku sastanka. Ipak, on je rekao da Karimovom i ministrima spoljnih poslova drugih zemalja centralne Azije razgovara o "ljudskoj dimenziji, pitanjima koja se tiču pojedinaca i njihovog učesća u društvu".

Novinari nisu imali priliku da postavljaju pitanja, naveo je AP.

Američki funkcioneri vide Kerijevu posetu kao način da se pruže uveravanja zemljama centralne Azije o jačanju veza sa Vašingtonom u vreme kada su američko-ruski odnosi u padu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva