:

:

TV Most

clock

Mart 30, 2017   12:05

0

128

Kavazović od SAD traži više pažnje za BiH i Srebrenicu

Svi sagovornici sa kojima je Kavazović razgovarao izrazili su spremnost da rade na tome da se u BiH vidi odlučnost Sjedinjenih Američkih Država, saopšteno je iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Izražena je, kako se navodi, i obostrana zabrinutost pojavama nasilnog ekstremizma u svetu, a predstavnici SAD izrazili su zadovoljstvo onim što Islamska zajednica u BiH čini u sprečavanju pojave i širenja nasilnog ekstremizma.

Muslimanski radikalizam i borba protiv terorizma takođe je bila tema Huseina Kavazovića sa predstavnicima američke administracije.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine je nedavno optužio Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da "svojim delovanjem podstiče nacionalizam i štiti dokazane ratne zločince, što otežava mogućnost suživota i izgradnje stabilnih odnosa u BiH".

Kavazović je na zasedanju Sabora te verske zajednice u Sarajevu istakao da se, za razliku od Srpske pravoslavne crkve, Katolička crkva ponaša kao prijatelj BiH, radeći na jačanju njene međunarodne pozicije.

Pri tom je posebno pohvalio delovanje pape Franje, podsetivši na važnost poruka što ih je prenio tokom svoje posete Sarajevu u junu 2015.

"Poseta pape Franje Sarajevu sredinom prošle godine osnažila je međunarodnu poziciju BiH i otklonila bojazan da Katolička crkva podržava separatističke politike u BiH. Taj utisak, nažalost, nemamo kad su u pitanju javni istupi ljudi iz vrha Srpske pravoslavne crkve iz Beograda. Naprotiv, oni ohrabruju srpski nacionalizam i isključivost i doprinose veličanju zločina i zločinaca, čime dodatno otežavaju put pomirenja, razumevanja i osiguranja boljeg života svih građana BiH", naveo je tada reis-ul-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva