:

:

TV Most

clock

Oktobar 13, 2017   12:05

0

120

Katalonija, crne liste i odgovor Madridu


Katalonski lideri će, kako stoje stvari, do ponedeljka pre podne obavestiti premijera Marijana Rahoja da li su, ili ne, proglasili nezavisnost tog regiona, čime će početi nova faza krize koja već danima potresa Španiju.  Šefovi najznačajnijih katalonskih partija, uključujući Karlesa Pudždemona i lidere CUP-a nezadovoljnih trenutnim "mekim" pristupom odvajanju od Španije, pokušavaju da sroče odgovor koji će, kako piše katalonski El mundo, biti predstavljen Rahoju u ponedeljak pre podne.




Tri dana pred istek Rahojevog ultimatuma, Pudždemon se nalazi između dve vatre, pošto pobornici radikalnijih mera traže da se ukine suspenzija na proglašenje nezavosnosti, dok "meka" struja zastupa stav da se budući status Katalonije mora definisati kroz pregovore sa Madridom.



Partija CUP je od Pudždemona već zatražila da "aktivira proglašenje nezavisnosti", pre nego što vlasti u Madridu posegnu za već famoznim ÄŒlanom 155 španskog ustava, oji centralnoj vladi omogućava da preuzme kontrolu nad autonomnim regionom ukoliko taj region "ne ispunjava obaveze koje proističu iz Ustava i ostalih zakona, te ako deluje u suprotnosti sa interesima Španije".



Slično viđenje ishoda ima i stranka ERC, koja smatra da Pudždemon treba jasno da saopšti Madridu da je Katalonija "proglasila i potpisala" deklaraciju o nezavisnosti. Na stranu ERC-a stavile su se i organizacije koje su nedavno organizovale velike demonstracije u Barseloni, koje su pozvale katalonski parlament da ukine suspenziju na proglašenje nezavisnosti.



Kako pišu katalonske novine, među pristalicama nezavisnosti još uvek vlada nedoumica da li je dokument koji je potpisao Pudždemon ima istinsku vrednost ili je deklaracija o nezavisnosti samo simboličan akt.



Suštinski, Pudždemon je pred ozbinim problemom, jer bi dokument, koji će u ponedeljak poslati Pahoju, mogao izazvati podele unutar grupe stranaka koje se zalažu za nezavosnosti.



Predstavnik španske vlade u Kataloniji, Enrik Milo rekao je da u ovom trenutku "aktiviranje ÄŒlana 155 ustava traže samo partije koje najsnažnije podržavaju odvajanje od Španije", pošto od pudždemona traže da aktivira odluku o proglašenju nezavisnosti.



"To niko drugi ne želi", rekao je Milo lokalnom radiju.



Istovremeno, predstavnici policijskih snaga koje se nalaze u Kataloniji upozorili su vlasti u Madridu da su se pojavile "crne liste" sa imenima katalonskih policajaca koji su se navodno stavili na stranu centralnih vlasti.



Katalonski policajci upozorili su na pritiske pristalica nezavisnosti ali i ozbiljne probleme koji su nastali posle referenduma 1. oktobra.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva