:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Januar 12, 2018   12:05

0

186

Karzai: Evropa da doprinese miru u Avganistanu


"Evropa bi trebalo da doprinese stvaranju mirnih uslova u Avganistanu, kako bi Avganistanci mogli da se vrate", objasnio je Hamid Karzai.



Bivši predsednik Avganistana se izjasnio protiv pravljenja razlike između izbeglica kada se radi o kriterijumu bezbednosti u njihovoj domovini, na primer između Sirijaca i Avganistanaca.



Iako je istakao privrženost savezništvu Avganistana sa SAD, Karzai je zatražio poštovanje legitimnih institucija zemlje i "relegitimizaciju američkog prisustva".



U vezi sa dugogodišnjim prisustvom američke vojske u Avganistanu i jačanjem islamističkih struja posle terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine, ocenio je da "Amerikanci nisu pridali pažnju onome što su videli ili nisu videli šta se dešava".



Za izgradnju sopstvene bezbednosti neophodno je vreme, podvukao je Karzai, kritikujući ujedno i veliki broj civilnih žrtava usled vojnih napada, ali bez želje da kritikuje vladu.



"želeo bih da Avganistan od centra konflikta bude centar saradnje", istakao je Karzai.



Prema njegovim rečima, mlada generacija trebalo bi da se vrati i preuzme pozicije vlasti u zemlji, ističući da on lično ne želi da se vraća u aktivnu politiku.



Mlade Avganistance, koji studiraju u Austriji, pozvao je da se integrišu i da se onda, dobro obrazovani, vrate u domovinu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva