:

:

TV Most

clock

Septembar 01, 2016   12:05

0

183

Karan: Tražimo zvaničan odgovor CIK-a BiH

"Shodno Poslovniku o radu Republičke komisije za sprovođenje referenduma, Komisija je danas održala hitnu korespodentnu, telefonsku, sednicu na kojoj je raspravljala o novonastaloj situaciji oko još nepravosnažne Odluke CIK-a BiH o zahtevu za dostavljanje Izvoda iz centralnog biračkog spiska. Komisija nije dobila odgovor od CIK u vezi dostavljanja izvoda Centralnog biračkog spiska", navodi se u saopštenju.

Predsednik Komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan istakao je da je ta ustanova samo putem medija informisana da je njen zahtev odbijen.

"Očekujemo da budemo zvanično obavešteni o stavu CIK po ovom pitanju, kako bi se detaljnije upoznali o razlozima odbijanja. I dalje smatramo da nije postojao zakonski osnov da se ne udovolji našem zahtevu jer Izborni zakon BiH jasno precizira obavezu dostavljanja Izvoda iz centralnog biračkog spiska", naveo je on.

Karan je najavio da će Komisija nastaviti da koristi dozvoljena pravna sredstva, i uputiti apelaciju Sudu BiH zbog grubog kršenja Zakona od strane CIK-a BiH.

"Možemo konstatovati da se CIK od jednog profesionalnog i stručnog tela pretvorila u politički organ koji, nažalost, ključne odluke kao i ovu donosi preglasavanjem", konstatovao je on.

Centralna izborna komisija BiH odbila je zahtev Republičke komisije za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske za ustupanje biračkih spiskova, ocenivši ga "neosnovanim i nedopuštenim".

Protiv te odluke glasali su članovi CIK-a Irena Hadžiabdić, Novak Božičković i Branko Petrić, a "za" su bili Ahmet Å antić, Suad Arnautović, Stjepan Mikić i Vlado Rogić, prenela je RTRS.

Komisija je zahtev uputila pre sedamnaest dana, ali CIK taj zahtev do sada nije uvrstio u dnevni red.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva