:

:

TV Most

Foto: wikipedia

clock

Januar 20, 2018   12:05

0

129

Karađorđevići traže deo Svetog Stefana


Reč je o dvorištu grada hotela između luksuznih vila koje se nalaze na ostrvu, a Karađorđevići su restitucijom obuhvatili i vilu Miločer, gotovo kompletan Miločerski park, te parcele u Pržnu, na kome je izgrađen hotel "Kraljičina plaža", kao i one na kojima se planira izgradnja depandansa budućeg hotela.




Zemljište koje Karađorđevići potražuju obuhvata i zemljišni kompleks od blizu pet hiljada kvadratnih metara iznad Miločerskog parka, koji trenutno pripada Prvoj banci, porodice Đukanović.



Princ Aleksandar Karađorđević, njegova supruga princeza Katarina i ostali naslednici su posredstvom svojih advokata sedmog aprila 2005. godine podneli zahtev da se vrati celokupna imovina Karađorđevićima u Crnoj Gori.



Imovinu pored letnjikovca - sadašnje vile Miločer, pomoćnih objekata i zemljišta u Miločeru, vinograda, obora, vrtova, pašnjaka, u okolini, čine i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac "Ljeskovac" na Rijeci Crnojevića.



Komisija za povrat i obeštećenje opštine Budva odbila je zahtev Karađorđevića 2007, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povrat u Baru, ponovljena odluka budvanske komisije.



Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva