:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Septembar 14, 2018   16:55

0

299

Kapčan: Dogovor o razmena teritorija bi donela mir


„Razmena teritorija je miran oblik etničkog čišćenja. Ipak, to je ispravna odluka“, piše Kapčan, dodajući da pragmatizam treba da pregazi principe u ovom slučaju, kako bi se obezbedio dogovor koji obećava okončanje krvavih sukoba i menjanja granica, nastalih nakon raspada Jugoslavije.



Autor, koji je u Obaminoj administraciji bio zadužen za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost, u tekstu kaže da Balkan konstantno „ostaje u strateškom predvorju pakla“ i da je sada trenutak da se učini pomak. Pomak, iza koga, kako smatra, Amerika i EU treba da stanu.



„Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije pre deset godina, ali Srbija se još uvek ne miri sa gubitkom teritorije, odbijajući da prizna Kosovo i stvarajući probleme između etničkih Srba i većine koja predstavlja etničko albansko stanovništvo. Skoro dve decenije nakon što je NATO pokrenuo bombardovanje sa ciljem da protera jugoslovenske vojne snage sa Kosova, tamo je ostalo oko 4.000 NATO vojnika da bi se održao mir. Sada bi mogao da se ucini pomak. I to moralno ofanzivan, ali i SAD i EU treba da stanu iza njega“, navodi Kapčan.



On navodi da sve izgleda tako da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači rade na dogovoru o razmeni teritorija koji bi mogao da dovede do okončanja tinjajućeg konflikta.



Sever Kosova, koji je nastanjen uglavnom etnickim Srbima, pripojio bi se Srbiji, a zauzvrat, Kosovo bi dobilo Preševsku dolinu, koju većinom nastanjuju etnicki Albanci, prenosi Blic.



Kako je naveo,razmena teritorije skrivala u pozadini još od prvih dana kosovske nezavisnosti, ali ništa se nije dogodilo, jer su se SAD i EU tome čvrsto suprostavile.



„Ruku na srce, nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je izjavila da ‘teritorijalni integritet zemalja Zapadnog Balkana utvrđen je i ne može se menjati’. Podržavajući Merkelovu, desetine istaknutih naučnika i političara sa obe strane Antlantika potpisali su otvoreno pismo koje osuđuje predlog i moli SAD i EU da se suprostave ‘povratku etnifikaciji politike i granica’ „, navodi on i dodaje da, ipak, postoje signali da se pojedini zapadni zvaničnici približavaju toj ideji.



Podseća i da je savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton naveo da je politika SAD-a da dve strane mogu da reše nesuglasice između sebe i postignu dogovor i jasno istakao: „Ne isključujemo prekrajanje granica“.



„Bolton dobro razmišlja, bar na ovom frontu. Sve dok obe strane pristaju na dogovor i mogu da obezbedne potrebnu političku podršku u svojim javnostima i pravnom sistemu – SAD i EU treba da ih podrže“, navodi autor teksta.



On navodi podatke prema kojima u kosovskoj populaciji od skoro dva miliona ljudi, oko 90 odsto čine etnički Albanci, a oko šest odsto etnički Srbi.



Iako konastatuje da je do tačnih podataka teško doći, on navodi da oko polovina kosovskih Srba (70.000) živi na severu zemlje.



S druge strane, dodaje, u Preševskoj dolini ima oko 60.000 etnickih Albanaca i veličina je, navodi, srazmerna severnom, srpskom delu Kosova.



„Koliko bi od te teritorije pripalo Kosovu, još uvek se ne zna“, kaže on.



Prema njegovom mišljenju, srpska vlada će imati težak zadatak zvaničnog odobravanja kosovske nezavisnosti.



„Teritorija je istorijski i kulturološki važna za Srbe i srpsku religioznost, zbog manastira koji se dole nalaze. Ali, razmena bi normalizovala odnose Srbije i Kosova i dopustila Balkanu da nastavi dalje“, smatra Kapčan.



Ipak, dodaje, Srbi koji ostanu u sastavu Kosova, ciniće još veću manjinu u južnom delu i sigurno će neki otici. Slićno će biti i sa Preševskom dolinom.



“ Ali, utvrđivanje granica izmedu Srbije i Kosova uvešće stabilnost Kosovu, ohrabrujući one Srbe koji su ostali da ucestvuju u građenju budućnosti te zemlje. I Kosovo je do sada uradilo posao vredan poštovanja povodom zaštite prava manjina“, tvrdi on.



Potom se osvrće i na problem domino efekta u regionu.



Kaže da kritičari razmene teritorija tvrde da će to označiti opasan presedan u vremenu kada etnicki nacionalizam hara Evropom (i šire).



“ Ukratko, razmena može da potpali druge delove Balkana da prekroje granice u skladu sa etnickom pripadnošcu. Npr. Srbe u Bosni ili Albance u Makedoniji. Ali, nigde drugde na Balkanu, u ovom trenutku, ovakav predlog nije na stolu. Ako do dogovora o razmeni dođe, internacionalna zajednica biće suočena sa stresom da ga prihvati kao izuzetni slučaj. Umesto da dovede do normalizacije odnosa, etničko odvajanje i podela teritorija mogli bi da učine suprotno“,kaže on.



Srbija je dominantna u regionu. Njena uloga bice ključna u suzbijanju ambicija Republike Srpske koja stremi da se izvuče iz zajednice sa Federacijom u Bosni i Hercegovini, naglašava Kapčan.



Konacno, zaključuje, EU je jasno stavila do znanja da Srbija i Kosovo moraju da normalizuju odnose, ako misle da se prikljuce Uniji.



Razmena je bliža nego što je ikada bila.



“ Ipak, i predsednik Vučić i predsednik Tači mogu da se povuku, zato SAD i Evropska unija treba da ih ohrabre i daju zeleno svetlo“, kaže Kapčan.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva