:

:

TV Most

Foto: festival-cannes.com

clock

Mart 24, 2015   12:05

0

146

Kanski festival u znaku Ingrid Bergman

Nasmejano lice holivudske dive naćiće se na posteru festivala umesto italijanske filmske ikone Marčela Mastrojanija kome je ta počast odata prošle godine.

"Filmska ikona, savremena žena i odvažna glumica, Ingrid Bergman je istovremeno bila holivudska zvezda i figura neorealizma. Selila se iz jedne uloge i zemlje u drugu u skladu sa svojim strastima, ne gubeći pritom ništa od svoje privlačnosti i neposrednosti", ističu organizatori, obrazlažući svoj izbor željom da obeleže 100-godišnjicu glumičinog rođenja.

Glumica, koja je davala repliku velikim glumcima, poput Kerija Granta, Hemfrija Bogarta i Gregorija Peka, bila je "sinonim slobode, hrabrosti i modernizma", ističe se u saopštenju Festivala.

"Moja porodica i ja smo veoma dirnuti što je Kanski festival izabrao našu divnu majku za zvanični plakat, u godini kada se obeležava godišnjica njenog rođenja", izjavila je tim povodom glumica Izabela Roselini, Ingridina ćerka iz braka sa italijanskim rediteljem Robertom Roselinijem.

Tokom festivala, Ingrid Bergman će biti odat omaž dokumentarnim filmom "In Her Own Words" Stiga Bjerkmana u okviru selekcije Kanskih klasika.

Trostruku dobitnicu Oskara, Ingrid Bergman je Američki filmski institut proglasio za četvrtu najveću žensku glumačku zvezdu u istoriji kinematografije.

Ostaće upamćena po filmovima "Kazablanka" (1942), "Kome zvona zvone" (1943), "Plinska svetlost" (1944) i "Ozloglašena" (1945).

Žirijem ovogodišnjeg Kanskog festivala, koji će se održati od 13. do 24. maja, predsedavaće američki rediteljski dvojac, braća Džel i Itan Koen.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva