:

:

TV Most

clock

April 24, 2017   12:05

0

189

Kamioni sa mozaikom za Hram Svetog Save krenuli iz Rusije

U narednih 20 dana će krenuti i instalacija mozaika, rekao je za Tanjug glavni arhitekta đakon Miroslav Nikolić.

- Danas su krenuli kamioni u kojima je mozaik i trebalo bi da stignu u Srbiju do kraja nedelje. Mozaik je pakovan u posebne kutije sa specijalnom zaštitom kako bi ceo transport prošao bezbedno. Zatim, njegovo krajnje odredište je kota - 65 metara, pod kupolom. Nakon toga, Hram će obasjati lik Hrista Spasitelja, delo ruskih umetnika - kaže Nikolić.

On objašnjava da su Rusi tražili da se projektuje i izgradi poseban lift kojim će mozaik, kao i radnici, biti podizani u prostor naosa, podkupolski deo Hrama.

- Postavićemo 1.250 kvadratnih metara mozaika, a za to je potrebna ozbiljna logistika. U narednih 20 dana kreću radovi i uskoro će, uz blagoslov Patrijarha, biti postavljen i prvi kvadrat. Kako bi se omogućio nesmetani rad ljudima, u centru Hrama će biti postavljen poseban lift, koji je bio pravi inženjerski poduhvat - objašnjava arhitekta Nikolić i kaže da bi radovi na postavljanju mozaika trebali da traju osam meseci.

Kako je rekao, u narednom periodu, radiće se na postavljanju mozaika u tri smene, podloga od mape i maltera je gotova, a polja na kojima će biti lik Hrista Spasitelja veličine 15 metara, su obeležena.

Mozaik rade ruski umetnici, a Gaspromnjeft je za tu svrhu izdvojio 4,2 miliona evra, a izgradnju hrama već decenijama pomažu donatori, građani, kako iz Srbije, tako i iz najudaljenijih zemalja sveta.

Kako je rekao Nikolić, u Hramu će biti postavljeno više od 15.000 kvadratnih metara mozaika, a radovi bi trebalo da budu okončani do januara 2019. godine, kada se proslavlja 800 godina od kada je SPC dobila samostalnost i kada se očekuje veliko osvećenje hrama
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva