:

:

TV Most

clock

Novembar 17, 2017   12:05

0

254

Kakvu nam čuvarkuću nudi MMF?





Da li će biti novog aranžmana sa MMF-om zavisi od Vlade Srbije. O tome se sa MMF-om već razgovaralo. Mogući program dobio je simpatično ime – "ÄŒuvarkuća".




 

"Pi-Si-Aj je novi instrument Fonda. Od sadašnjeg aranžmana razlikuje se po tome što je namenjen zemljama kojima nije potrebna finansijska podrška. Što se tiče ciljeva i nadzora veoma su slični i tu bi bilo provera na svakih šest meseci. To je samo jedan od brojnih dostupnih instrumenata ako se srpske vlasti odluče da imaju novi aranžman", rekao je Sebastijan Sosa, šef Kancelarije MMF-a.


U tekućem aranžmanu iz predostrožnosti Srbija je imala na raspolaganju 1,2 milijarde evra.



"Ovaj aranžman nas je koštao za rezervaciju milion evra za tri godine, to je fiksni trošak. Nismo koristili ni dinar. Taj novi specijalni instrument je pokušaj samog Fonda da svoju savetodavnu ulogu podigne na viši nivo", ističe guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.



Novac nam sada još manje treba, ali je za ministra finansija novi aranžman potreban zarad privlačenja više i krupnijih investitora.



"Strani investitori prvo pitaju da li zemlja ima program sa MMF-om ili ne jer to je neki garant šta se tu dešava i koliko su stvari pod kontrolom", objašnjava Lazar Šestović iz Kancelarije Svetske banke.



Ipak, predsednica Vlade smatra da bi Srbiji na putu ka bržem ekonomskom rastu novi aranžman sa Fondom mogao i da smeta. Sličan stav zagovaraju i pojedini ekonomisti.



"Javni dug je blizu mastriškog kriterijuma, inflacija je niska, deficit ne postoji – to je ono što je Fondu bitno. Imamo problem svakako s dinamičnijom ekonomskom aktivnošću, s izvorima rasta, na koji način da podignemo i ubrzamo ekonomsku aktivnost, ali nisam siguran koliko je Fond tu bitan i koliko može da nam nedvosmisleno pomogne", kaže ekonomista Ivan Nikolić.



Međutim, Srbija je članica MMF-a – i to jedna od najstarijih. Pa i ako ne bude novog programa saradnja se nastavlja a njen obavezni deo su posete i provere na svakih godinu ili dve.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva