:

:

TV Most

clock

Septembar 12, 2018   20:59

0

242

Kakve kazne čekaju đake koji krše školska pravila


Za neprimereno oblačenje i uništavanje školske imovine učenici će morati da uređuju školu i pomažu u administrativnim poslovima. Ako zlostavljaju vršnjake, u školu donose drogu ili alkohol – čistiće sneg i lišće, farbaće ogradu, pomagati domaru, piše u novom Pravilniku o društveno korisnom radu.



Učenici navode da je ta odluka dobra kako za školu, tako i za učenike.



Neke škole već su primenjivale ove mere koje su pre godinu dana uvedene Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Pravilnikom su postale obavezne za sve.



U Građevinskoj školi u Beogradu kažu da neke teže prekršaje, poput unošenja droge i alkohola, ne mogu da kontrolišu, jer nemaju pravo da pretresaju učenike.



"U adolescentskom periodu deca pružaju otpor svemu što im namećete i to njima mora fino da se približi – da im se objasni da je to za dobrobit svih nas", navodi Dragana Radovanović, direktorka Građevinske škole u Beogradu.



Zbog toga resorno ministarstvo najavljuje uključivanje i drugih institucija.



Ako dete odbije rad, odgovorni roditelji



Predviđeno je da društveno korisni rad traje od 15 do 45 minuta dnevno, a da u njega budu uključeni i roditelji đaka. Ukoliko učenik odbije da učestvuje u radu, odgovornost će snositi roditelji.



"Škola je u obavezi da pokrene postupak ili prekršajne ili krivične prijave u zavisnosti od težine dela, ali isto tako škola, ukoliko ima problem u saradnji s roditeljima, dužna je negde da uključi i druge institucije kao što je Centar za socijalni rad", navodi Milja Krivokuća iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete.



Roditelji su za to da se stane na kraj nasilju i neprimerenom ponašanju u školi. Ističu da je bolje i lakše da deca kroz društveno koristan rad nauče šta smeju a šta ne da rade u školi.



Pravilnik stupa na snagu 15. septembra, a prvi efekti proceniće se krajem prvog polugodišta.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva