:

:

TV Most

clock

Maj 13, 2018   12:05

0

195

Kakve će biti cene goriva u Srbiji?

Svetske naftne berze beleže rekorde cene - barel "amričke lake nafte je košta više od 70 dolara a "Brent" na londonskoj berzi premašuje 77 dolara. To utiče i na cene na našim pumpma, jer dve trećine potreba za naftom i derivatima Srbija pokriva iz uvoza.

"U principu ne verujem da se manje vozi, ljudi moraju da izdvoje novac za gorivo. Zabrinjava nas, ali prinuđeni smo da sipamo. U principu ja vozim na gas pa je malo jeftinije. Ja upravo smanjujem, sve zavisi, koliko imam toliko i sipam", kažu vozači.

U protekla tri meseca cene derivata na našim pumpama porasle su 2,5 odsto, odnosno četiri dinara po litru. Prosečna cena litre benzina već doseže do 149 dinara,  a evrodizela od 157 dinara do 160 dinara. U naftnim kompanijama kažu da veliki deo cene čine akcize a zavise i od kursnih razlika, na šta oni ne utiču.

"NIS može da utiče na formiranje cena goriva i to čini kroz povećanje efikasnosti u svom poslovanju. Pored toga, svojim klijentima nudimo fleksibilne izbalansirane cene, u skladu sa tržišnim kretanjima. NIS će se i dalje truditi da očuva konkurentne cene kao i da one ne budu iznad prosečnih u regionu", saopštio je NIS.

"U narednom peridu zavisi šta će se dešavati na globanom tržištu. Ukoliko se na globalnom tržištu bude menjalo siguno će doći i na povećanju cena goriva na pupama", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija.

Analize su pokazivale da će se ove godine cena crnog zlata kretati oko 60 dolara. Zbog svetskih geopolitičkih previranja neki analitičari upozorvaju da bi već sledeće godine cena barela mogla da dostigne i 100 dolara.

"Povećanje cena energenata imaće negativan uticaj na svetsku ekonomiju koja se i dalje bori da izbegne senku ekonomske krize. Globalni ekonomski rast usporavaće se za nekoliko procentnih poena na svakih 10 američkih dolara na rast cena nafte", kaže Sijao Lian, istraživač iz Centra za američke ekonomske studije.

Sigurno je da naftno tržište neće mirovati. Iran je treći svetski izvoznik nafte i mogao bi daumanji isporuke za milion Dogovor zemlja izvoznica nafte, čalanica - OPEK-a i Rusije već ograničilo proizvodnju. Sve to može da napraviti veliki jaz u ponudi i potražnji nafte na svetskom tržištu, i što se svakao odražava na cene.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva