TV Most - Kakva je budućnost"Komercijalne banke"i"Poštanske štedionice"?
Vesti
Kakva je budućnost"Komercijalne banke"i"Poštanske štedionice"?

19:59, 11.06.2018

|

Izvor: RTS

EBRD je jedan od vlasnika "Komercijalne banke". Njen potpredsednik Alan Piju, za RTS najavljuje da će s Vladom Srbije razgovorarati o dokapitalizaciji i budućnosti te, jedne od tri preostale banke u kojima je država većinski vlasnik. Stručnjaci kažu da "Poštansku štedionicu" i "Komercijalnu banku" ne bi trebalo prodavati.
Dobro je prošla godina za srpske banke, pa i za "Komercijalnu" i "Poštansku štedioncu". Zajedno su ostvarile profit od gotovo 100 miliona evra.

 

"Banka Poštanska štedionica sa preko 2.000 zaposlenih, kao ritejl banka, odnosno banka stanovništva, ostvarila je u prošloj godini dobit od 3,9 milijardi", kaže Bojan Kekić, predsednik Izvršnog odbora "Poštanske štedionice".


"Ono što je važo i što je stav Vlade Republike Srbije, jeste da se izvrši restrukturiranje banke, da banka redukuje poslove sa velikim i srednjim kompanijama, da se osloni na ritejl banking, odnosno rad sa stanovništvom, što je i inače, za ovu banku, po mom mišljenju, najbolja strategija", kaže Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije. Posle nespretnog ugovora o dokapitalizaciji pre 12 godina gde su strani ulagači, među njima i EBRD, stekli manjinski udeo u vlasništvu, "Komercijalna banka" nije imala veliku korist. Po ugovoru redovno je trebalo da joj se uvećava kapital, što je država i učinila finansijskom injekcijom od 100 miliona evra.Kriza i nenaplativi krediti u međuvremenu su joj umanjili i vrednost. I sad se država našla na prekretnici – ili da je dodatno dokapiitalizuje ili da je izgubi, odnosno prepusti ostalim suvlasnicima među kojima je i EBRD."O mogućim rešenjima za 'Komercijalnu banku', kao i o pitanjima javno-privatnog partnerstva za koncesije poput aerodroma 'Nikola Tesla', razgovaraćemo s premijerom i članovima vlade", navodi Alan Piju, potpredsednik EBRD-a."Kada je reč o 'Komercijalnoj banci', ukoliko Evropska banka bude odlučila, jer ima pravo da proda svoje akcije, u tom slučaju mislim da bi iz ekonomskih i mnogo drugih razloga, država trebalo da otkupi taj udeo prema dogovorenoj ceni, tako da naša zemlja u tom slučaju ima jednu snažnu domaću banku", dodaje Hanić.Upućeni kažu da se mesecima sa stranim suvlasnicima polemisalo o tome ko će biti direktor "Komercijalne banke" – domaći ili strani. Nisu za to da država proda "Poštansku štedionicu", a kažu nije ni MMF .
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design