:

:

TV Most

clock

Avgust 13, 2017   12:05

0

141

Kako zaštititi useve od grada?

Grad koji je pogodio okolinu Topole, nije moglo da spreči ni stotinu ispaljenih raketa, pa poljoprivrednici preračunavaju štetu. U selu Vinči, kažu, stradalo je oko 80 odsto prinosa.

"Mi imamo problem i za sledeću godinu jer sve te rodne grane koje su trebale da se spreme ove godine za narednu godinu, od toga nema ništa", kaže voćar iz Vinče Miodrag Lazarević.

Belelo se i u atarima oko Gornjeg Milanovca, gde su se u jednom danu smenila dva godišnja doba.

Meštani sela Ložanj kažu da je nevreme bilo kao usred zime. Navode da su usevi uništeno od 80 do 100 odsto. Oštećeni su i plastenici.

Za ove proizvođače nepogode znače i kraj sezone. Druge su, pak, obradovale obilne kiše, koje su pogodovale sušnom tlu i pojedinim kulturama.

"Kada su u pitanju kasne kulture, mislim pre svega na jabuku, krušku, deo breskve, deo šljiva koje dolaze u avgustu i septembru mesecu, one će osetiti ovu kišu ali nažalost ima onih kultura za koje mislim da je kasno. Primera radi, soja, kukuruz, kad su u pitanju rane sorte šljiva, krušaka, jabuka, one su već završile svoju proizvodnju", kaže agroanalitičar Drago Cvijanović.

Protivgradna mreža i osiguranje preduslov su za uspešnu proizvodnju, smatraju u Privrednoj komori Srbije. Ipak, svesni su da većina malih proizvođača to ne može da obezbedi.

"Ako razmislimo da nam je za protivgradnu zaštitu, za sisteme navodnjavanja, za kompletno sređivanje nekog voćnjaka, potrebno između 15 i 25 hiljada evra, onda shvatamo da to ne može svako sebi da priušti", navodi Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Dobra vest za proizvođače jeste da se već od sutra stabilizuje vreme. Loša – da se idući vikend očekuju padavine.

"Ima uslova u toj konvektivnoj oblačnosti da bude pljuskova sa kišom i grmljavinom, mada je mala šansa da bude ovako jakih nepogoda, eventualno negde kratke sugradice i grada", kaže Dragana Broćović iz Republičkog hidrometeorloškog zavoda.

Umesto da gledaju u nebo, proizvođači bi zajedno s državom trebalo da nađu rešenje kako da zaštite useve, smatraju agrostručnjaci. Dodaju da bi korisna stvar, osim protivgradnih mreža i osiguranja, bila i izgradnja mini-akumulacija, koje štite od druge nepogode-suše.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva