:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2017   12:05

0

128

Kako započeti biznis u Srbiji?

Želite da kupite ovcu, kravu, sada to možete i preko interneta. Sajt "Farmija" počeo je kao start-ap. Ideja je prerasla u biznis.

"Postoji dosta benefita zašto investirati u start-ap kompanije, jedan koji može biti primaran jeste da se investirani novac vrati. Uspeh je i biti deo uspešne priče", kaže Miloš Milić, koosnivač sajta "Farmija".

Startit zajednica, koja okuplja one sa idejama za poslove iz oblasti IT, u Srbiji postoji već pet godina. Znanje i početni kapital potrebni su da biste pokrenuli privatni posao. Svaki početak nosi rizik. U start-apu je mnogo veći. Statistika kaže da četvrtina ne doživi drugu ili treću godinu poslovanja.

"Tu postoje različiti izazovi koji se tiču birokratije, prava, administracije šta smete da radite šta ne smete i kako, pogotovo što preduzetnici često nisu iz oblasti biznisa", kaže Zoa Kukić iz Startit zajednice.

U Privrednoj komori Srbije saglasni – ambijent za pokretanje privatnog posla u Srbiji je težak. Za plasiranje proizvoda, savetuju, pre svega se moraju znati potrebe tržišta.

"To nešto vezano za proizvodnju da je to neka delatnost koja ima potencijal da raste u meri koji ti proizvodi, te usluge koje se proizvode mogu da dobiju plasman i na strana tržišta. Prvenstveno IT sektor i usluge vezane za IT konsalting. To je nešto gde mi beležimo rast, svakako poljoprivreda, ali prerađivačka industrija", objašnjava Aleksandar Kemiveš iz Privredne komore Srbije.

A ako ste na dobrom putu, i država bi trebalo da pomogne.

"Nekome ko hoće svoj prizvod ili usluge da prodaje preko interneta da to radi iz Srbije legalno, u računu srpske banke na svojoj srpskoj firmi, je to izuzetno teško. Bilo bi dobro promeniti zakone o deviznom poslovanju kako bi oni lakše mogli da naplaćuju svoje proizvode i usluge preko interneta i promenti klimu i omogućiti ljudima da veruju u naš sistem da znaju koliki su im porezi i doprinosi", naglašava Kukićeva.

Osim toga, podrška sistema za početnike u biznisu bio bi i model po kome bi se smanjilo plaćanje doprinosa, tako bi svoje poslovanje mogli da predvide na duži rok.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva