Vesti
Kako u Prištini gledaju na Tačijevu "korekciju granica"

09:11, 17.08.2018

|

Izvor: RTS

Razmena teritorija, korekcija granice, podela, etničko razdvajanje – to su neki od naziva koji se analiziraju u Prištini, od kako je Hašim Tači počeo gotovo svakodnevno da govori o korekciji granica, u okviru budućeg sporazuma sa Beogradom. Opozicija u Prištini tumači da to znači razmenu teritorije za sever Kosova, i traži njegovu ostavku.


Najnovije Tačijevo objašnjenje je da će se korekcijom granice i priključivanjem Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu, iskoreniti, kako kaže, "dugogodišnji san srpske Akademije nauka i umetnosti za podelu Kosova ili stvaranje Republike Srpske na Kosovu.
U Prištini ukazuju na to da u ovom slučaju Tači prećutkuje da Beogradu pod upravljanje idu četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom. "Zabrinjavajuće je to što predsednik, kada ga pitate za sever, nijednom nije spomenuo Mitrovicu, Gazivode, Trepču. Ovom logikom više daje severu, nego što uzima u Preševskoj dolini. Ovo je izuzetno štetno", rekao je predsednik Pokreta "Samoopredeljenje" Albin Kurti.Na optužbe da prodaje interese Albanaca u regionu, Tači poziva na jedinstvo oko njegovog predloga."Predsednik Tači verovatno sada se igra sa emocijama, tj. sa kašnjenjem nacionalnog ili nacionalističkog buđenja, jer predsednik Tači govori da Kosovo neće ništa izgubiti, samo će dobiti Preševsku dolinu. To izgleda primamljivo sada za nacionalističke ideje, da svaki narod ili albanski narod živi ili u okviru jedne države ili u okviru jednog prostora", smatra analitičar Ramuš Tahiri.Našeg sagovornika smo pitali da li je ovo moguće. "Politikološki i pravno gledano, za razgraničenje između dva naroda, ipak je centar Tirana, nije Priština, da se razgovara sa Beogradom, ako se već želi praviti neka korekcija granice po etničkom principu", kaže Tahiri.Opozicija u Prištini najavljuje proteste i rušenje Tačija, ako promena granične linije bude tema sporazuma sa Beogradom, jer će po tom scenariju, Kosovo neminovno izgubiti deo teritorije.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design