:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Decembar 12, 2017   12:05

0

121

Kako treba da se ponašaju dobrovoljni davaoci krvi


Slučaj žene koja je inficirana HIV virusom posle transfuzije krvi u Novom Sadu, i koja je preminula zbog posledica osnovne teške bolesti, pokrenuo je niz pitanja.



Upitnik koji popunjavaju dobrovoljni davaoci krvi sadrži niz pitanja, od najbanalnijih - da li ste odmorni, da li ste vadili zub u proteklih sedam dana do pitanja koja se odnosi na slučaj koji se dogodio u Novom Sadu gde dobrovoljni davalac krvi treba da odgovori na pitanje da li je stupao u rizične odnose u proteklih šest meseci.



Tek posle toga sledi testiranje uzorka krvi koja odlazi u bolnice pacijentima kojima je neophodna zbog operacija posle saobraćajnih nesreća.



Doktorka Olivera Savić iz Instituta za transfuziju krvi u Beogradu kaže da svaki davalac koji dolazi u Institut treba da odgovorno i savesno popuni upitnik i to je prvi vid samoisključenja davaoca u slučaju da je postojalo neko rizično ponašanje u prethodnom periodu.



Posle toga biće uzet uzorak i ići će na tesitranje, trenutno radimo savremene testove koji omogućavaju određivanje antitela na određene viruse, kaže doktorka. 



"Da bi antitela mogla da se otkriju ona moraju da budu stvorena u nekom pacijentu, što znači da od nekog perioda kada je došlo do zaražavanja do trenutka pojave antitela postoji period od četiri do 12 nedelja koji je period "prozora" - period u kome neka osoba jeste zaražena i jeste infektivna ali do sada poznatim metodama ne može da se otkrije prisustvo virusa u krvi davaoca", objasnila je dr Savić.



Ne treba da budemo u strahu, treba da imamo pozitivni strah, jer 100 odsto bezbedna transfuzija ne postoji, kaže Savićeva.



Ona kaže da je transfuzija korisna, a nivo bezbednosti našeg tesiranja je isti kao nivo bezbednosti svuda u svetu i to su stvari koje se dešavaju kao i u svakoj drugoj dijagnostičkoj medicinskoj proceduri, rekla je dr Savić.



Pri svakom davalju krvi, davalac ponovo popunjava upitnik upravo zbog toga što je u prethodnom periodu od prethodnog davanja moglo da dođe do nekih rizičnih događaja i ponašanja koje može da bude u vidu nekog medicinskog ponašanja i to treba da bude popunjeno.



Sve zavisi od potpune iskrenosti pacijenata. "Veliki broj dobrovoljnih davalaca su savesne osobe i potrebno je da kada dođu budu što iskreniji. Samo treba svi da se ponašaju svesno i savesno", zaključila je doktorka Savić. 



 



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva