:

:

TV Most

clock

Mart 10, 2018   12:05

0

188

"Kako se sudi na Kosovu - i rođaci žrtve menjaju iskaze"


Kako navode, prema tom trendu svedoci tužilaštva na glavnim pretresima odustaju od optužujućih iskaza datih u ranijem postupku i postaju svedoci suprotne strane u postupku.



"Ono što se već sada može primetiti je da su pojedini svedoci tužilaštva, čak i bliski rođaci jedne od žrtava, donekle na glavnom pretresu izmenili iskaze u prilog optuženog u poređenju sa izjavama koje su dali u prethodnim fazama postupka", ističe FHP Kosovo.



U saopštenju se ukazuje da je suđenje Ljimaja bilo prvo suđenje za ratne zločine od rata 1998/1999, u kojem je optužnica podignuta od strane domaćeg tužioca, a sudsko veće bilo sastavljeno od domaćih sudija.



"Iz tih razloga, ovaj predmet privlači veliku pažnju javnosti jer ima ogroman značaj i može služiti kao test za ocenu sposobnosti kosovskog pravosuđa da se samostalno i bez međunarodne asistencije nosi sa predmetima ratnih zločina", napominje Fond.



FHP Kosovo, koji je redovno pratio suđenje Ljimaju i Đakovici, dodaje da će, po objavljivanju pismeno obrazložene odluke suda o oslobađanju Ljimaja, kao i nakon detaljnog upoznavanja sa razlozima kojima se sud rukovodio u donošenju ovakve odluke, pripremiti analizu suđenja.



Ljimaj je jedan od najbližih saradnika predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija i bivši visoki oficir takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva