:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Februar 06, 2018   12:05

0

121

Kako se boriti protiv zamki na internetu


"Kreiraj, poveži i podeli poštovanje - bolji internet počinje s tobom", slogan je pod kojim se ove godine obeležava Dan bezbednosti na internetu.



Najnoviji skandal na internetu gde se deca na Instagramu hvale kako koriste drogu čak i ispred policijskih kola. Za nešto više od nedelju dana nalog "Droga Srbije" pratilo je više od 1.300 ljudi. 



Tatjana Matić rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a, da su i MUP i Tužilaštvo pokrenuli istragu i da zbog same istrage nije dobro govoriti o detaljima.



"Važna je promptna reakcija koja je usledila i roditelja i nadležnih organa i činjenica da ovakve stvari nas podesećaju na trend koji je još 2016. u Velikoj Britaniji započeo - trend sa bizarnim selfijima i jedan trend takođe koji se zove igre izazova, gde deca praktično preko društvenih mreža, koristeći instagrame ili fejsbuk zadaju jedni drugima besmislene zadatke koji ih često mogu dovesti u životnu opasnost", rekla je Matićeva.



Ovo dosta podseća na takav vid izazova koji se širi, postoje mnogobrojne opasnosti, ovo je jedna od njih, nažalost sigurno će ih biti još, smatra Matićeva.



"Ovo je digitalna era u kojoj sve ono što je bilo ranije vezano ili za kriminal ili za drogu i nalazilo se na ulici, polako se na nove platforme seli. Važno je da država ima mehanizme koji mogu da odgovore ovakvim izazovima promptno", rekla je Matićeva.



Kako kaže, nemoguće je sprečiti pojavu ovakvih naloga i situacija na internetu, zato što vi imate u ovom trenutku milijardu internet stranica otvorenih.



Važno je reći da su mladi od 15 do 24 godine najveći korisnici interneta, tako da su meta i kada su u pitanju plasiranje proizvoda i svima su ciljna grupa.



Država je formirala mehanizme kroz Nacionalni kontakt centar, kroz formiranje Koordinacionog tela za bezbednost dece na internetu, Savet koji je osnovan usled eskalacije vršnjačkog nasilja u školama koje se distribuiralo putem društvenih mreža, objasnila je Matićeva.



"Mi imamo i strategiju informacione bezbednosti posvećen bezbednosti dece na internetu", podsetila je Matićeva.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva