:

:

TV Most

clock

Novembar 07, 2017   12:05

0

169

Kako posluju kompanije iz "poreskih rajeva"

Kako stvari stoje, poslovanje u ofšor kompanijama biva vrlo atraktivno za određene grupe ljudi iz razloga što su ti "poreski rajevi" koncipirani tako da se plaća najmanji iznos poreza i da se po pravilu ne pita za poreklo bogatstva koje se stiče, rekao je Andrija Jovičić za RTS.

"Ofšor podrazumeva da preduzeća koja su osnovana u tim zemljama, koje su takozvani 'poreski rajevi', ne mogu da obavljaju privrednu i trgovinsku delatnost u tim zemljama. Dakle, mogu u svim ostalim zemljama u svetu, ali u tim ne mogu", kaže poreski ekspert.

Navodi da postoji lista zemalja koje predstavljaju takozvane "poreske rajeve" i da je ovakvo poslovanje legalno.

"Moram da kažem da je OECE DE utvrdio listu zemalja i da je u naše zakonodavstvo preneta ta lista od 51 zemlje koju je 2012. objavio Službeni glasnik. Recimo, tu spada i Monako, i Montekarlo, i Lihenštajn, i Hongkong.  To je legalno, ali ako poslujete sa nekom firmom iz tih zemalja, odnosno ako neka od firmi iz tih zemalja vama pruža neku uslugu, dužni ste da platite porez u Srbiji od 25 odsto", navodi Jovičić.

Ističe da su glavni motivi za osnivanje ofšor kompanije minimalna kontrola prihoda i minimalni iznos poreza na dobit.

"Moram da kažem da u propisima skoro svih zemalja postoje propisi o sprečavanju pranja novca i finasiranja terorizma, gde se transakcije koje su povezane sa ovim kompanijama posebno posmatraju, posebno analiziraju. Banke, revizori, advokati, računovođe i oni koji se bave prometom nekretnina takođe su obavezni da transakcije koje se odnose na kompanije u takozvanim 'poreskim rajevima' to prijave upravi za sprečavanje pranja novca", ističe Jovičić.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva