:

:

TV Most

clock

Jul 27, 2017   12:05

0

113

Kako pomoći malim preduzećima

Ako bi pokrenuli sopstveni biznis bez kreditne istorije kod banaka ne biste mogli da računate na kredit. Ukoliko biste ga i dobili uz nekakav zalog on bi bio skup sa nepredviđenim troškovima pa biste najverovatnije ušli u sivu zonu. Tako izgleda prosečan status mikro preduzeća. Zato "Ju es ejd" u Srbiji smatra da bi kroz zakon trebalo naći izvore finansiranja van banaka i lizing kuća.

"Komercijalne banke ne pokrivaju i nikada neće pokriti segmet tržišta koji se odnosi na mikro preduzeća na sasavim mala preduzeća, na preduzetnike i dobrim delom na "start apove". Tako da su mogućnosti naših privrednika znatno manje na zemlje u okruženju", kaže Dragana Stanojević, direktor "Ju-es-ejda" projekta za "Bolje uslove poslovanja".

Privrednici u Srbiji najviše su upućeni na finansiranje u bankama. Njih čak 90 odsto. U Bugarskoj 80, Hrvatskoj 72,6 a u Mađarskoj svega oko 62 procenata. Dakle, mogućnost pozajmljivanja novca preko štednih zadruga mikrofinansijskih i nedepozitnih institucija kod nas ili ne postoji ili je zanemarljivo mala. Da li je to zbog rizika?

"Kreditiranje privrede nije igra sa nultom sumom, nije nešto što predstavlja samo podela kolača koji postoji, već bi uključivanje novih finansijskih institucija dovelo do povećanja izvora finansiranja i uvođena u igru novih klijenata koji sada nemaju pristup ni bankarskim, ni drugim uslugama", kaže Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Srbija, u odnosu na broj stanovnika ima oko četiri odsto preduzetnika i po tome je na nivou ostalih zemalja. Međutim, izvoz njihovih kompanija je mali. Na primer, mikro i mala preduzeća u bruto domaćem proizvodu u Srbiji učestvuju sa 32 odsto. U Bugarskoj sa 60, Hrvatskoj sa oko 52, a u Mađarskoj sa preko 50 procenata.

Novinari i sami preduzetnici smatraju da je pravi trenutak za donošenje Zakona o mikrofinansiranju jer su ekonomski pokazatelji trenutno povoljni.

"Imali smo godinu preduzetništva koja je mnoge ohrabrila da krenu u privatni biznis i treće, sve se češće govori o regionalnom povezivanju i doista se kompanije regionalno povezuju što je šansa za razvoj malog biznisa", kaže Radojka Nikolić, urednica časopisa "Biznis i finansije".

"Ju es ejd" je u okviru projekta za veću konkurentnost naše privrede već inicirao donošenje nekoliko zakona, među kojima su i zakoni o inspekcijskom nadzoru, o planiranju i izgradnji, o podršci malim preduzećima za nabavku opreme.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva