:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2018   21:16

0

229

Kada će zaseoci u kojima žive Srbi u Hrvatskoj dobiti struju?


Već su četiri godine kako se Petar Borković vratio u Dalmaciju i sve to vreme samo čekićem može da obrađuje kamen za zidove koje gradi. Ima brusilicu i sav alat, ali nema na šta da ih uključi. Selo Otišić kod Sinja s porodicom je morao da napusti u hrvatskoj akciji "Oluja" 1995, snašao se i radio u Srbiji gotovo dve decenije, ali oduvek je znao da će se vratiti svojoj kući.



"Drugačije je bilo selo kad je bilo struje. Imali smo televiziju, sve živo, radilo se. Bez struje nema života. A tako ti je u Evropi sad, uđeš u Evropu, ne daju ti struju", navodi Petar Borković iz Otišića u Hrvatskoj.



Njegova supruga Marija još je srećnija zbog povratka, jer za nju je život tu, gde može da hrani koze i da im peva. Da dočeka decu i unuke iz Beograda i Nemačke. Kafu i ručak spremi i na plinu, ali bez frižidera teško je zamisliti život.



"Dok ne dođe struja, snalazimo se kako znamo. Imamo pse, mačke i svinje, pa eto, to što ne potrošimo – te otpatke dajemo njima", navodi Marija.



Još je teže svakog dana u kadi ručno oprati veš.



"Pošto sam starija žena, malo me kičma boli, ali trudim se", dodaje Marija.



U selu nas je dočekao i Ilija Borković. Inače živi u Splitu, ali njegov život i najvažnije uspomene su u porodičnoj kući u Borkovićima.



"Pa meni ova kuća znači sve u životu, kad ja dođem ovamo prvi val koji osetim je zapravo val sreće koji me vraća u detinjstvo, vrate mi se slike moje braće, familije, roditelja, a onda, svaki put kad se vraćam u Split, svako veče, ja se vratim plačući", navodi Ilija.



Pre "Oluje" u selu je živelo 15 porodica, možda će se neko i vratiti ako do kraja godine, kao što očekuju, selo ponovo dobije struju.



"Imam informaciju što se tiče Otišića, da bi veoma brzo trebalo da bude gotova sva projektna dokumentacija, sva papirologija, i onda se nadam da bi već sledećeg meseca mogli biti i radovi", navodi Boris Milošević, predsednik Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru.



Petar je i dalje obazriv, a Marija već zamišlja kako će posle četiri godine konačno skinuti najlon sa neraspakovane mašine za veš.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva