:

:

TV Most

clock

Oktobar 07, 2015   12:05

0

149

Kad kazem budzet, mislim i na rodnu ravnopravnost

Među zaključcima posle serije informativnih sesija namenjenih predstavnicima ministarstava i drugih budžetskih institucija na temu rodno odgovornog budžetiranja je i da je rodno odgovorni budžet strateški pristup raspodele sredstava za sprovođenje politika, mera i programa za unapređenje rodne ravnopravnosti i podsticanje potencijala žena i muškaraca i kvaliteta svakodnevnog života.

U saradnji sa Ministarstvom finansija i Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, predstavnici 28 budžetskih institucija imali su priliku da od 5. do 7. oktobra steknu znanja i iskustva koja će im pomoći da u svoje programske budžete uključe rodnu ravnopravnost.

Učesnici seminara su se saglasili da je uključivanje rodne ravnopravnosti u programske budžete veoma važno u borbi protiv rodne diskriminacije, jer žene ne treba da ostanu neiskorišćeni potencijal društva.

Zahvaljujući saradnji sa Agencijom UN za rodnu ravnorpavnost, u maju je obuku "Rodno odgovorno budžetiranje u Republici Srbiji" o uvođenju rodno senzitivnog budžeta pohađalo više od 150 predstavnika i predstavnica državne uprave i lokalne samouprave.

Iz Koordinacionog tela za rodnu ravnoprvanost ukazuju da rodno odgovorno budžetiranje podrazumeva rodnu analizu budžeta i uključivanje rodne perspektive u sve budžetske procese i restruktuiranje prihoda i rashoda u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva