:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2016   12:05

0

126

Ka otvaranju tri nova poglavlja naredne sedmice

Istovremeno, vode se intenzivni razgovori sa članicama koje imaju primedbe na tekst zajedničke pregovarčke pozicije, koju predlaže Evropska komisija, a čije usaglašavanje i formalno otvara put da se na Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, 13. decembra u Briselu, uz Poglavlje 5, otvore i ta dva poglavlja, koja se odnose na nauku, obrazovanje i istraživanja.

Evropski diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da očekuju da se do tog datuma postigne konsenzus svih 28 država članica i otvore sva tri poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije.

Iako poglavlja 25 i 26 slove za relativno "laka poglavlja", jer su kultura i obrazovanje primarno u nadležnosti država članica, a ne EU, Hrvatska, Rumunija i, donekle, Bugarska zahtevaju ”pojačani rečnik” teksta zajedničke EU pozicije, po pitanju položaja nacionalnih manjina u obrazovnom sistemu Srbije.

Tanjugovi izvori navode da su zahtevi, na prvom mestu Rumunije i Hrvatske, oko položaja i prava nacionalnih manjina u oblasti obrazovanja ranije već bili predemet razgovora u sklopu pregovora o zajedničkoj EU poziciji za otvaranje poglavlja 23, koje se, između ostalog, bavi pitanjima osnovih prava nacionalnih manjina.

Tada je Hrvatska više meseci blokirala otvaranje poglavlja 23 i 24 zbog insistiranja na ukidanju univerzalne jurisdikcije za ratne zločine, punoj saradnji Srbije sa Tribunalom u Hagu, ali i na boljem položaju hrvatske manjine u Srbiji.

Evropska komisija je, međutim, i tada, kao i sada, odbacivala ovakvu vrstu zatheva kao neosnovanu, jer se prava nacionalnih manjina rešavaju u bilateralnim kontaktima dveju država i nisu deo EU tekovina, čije se usklađivanje zahteva tokom pristupnih pregovora.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da su ovoga puta i same zemlje članice zbunjene ovakvim stavom Bukurešta i Zagreba.

U slučaju 23 i 24 stvar je "presekao" evropski komesar Johanes Han, koji je tada preduhitrio tadašnjeg šefa hvratske diplomatije Miru Kovača i, dok je Hrvatska još držala to pitanje "otvorenim", bar u javnosti, izjavio da je i Zagreb dao zeleno svetlo.

Kovačev "naslednik", aktuelni ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir izjavio je u utorak u Briselu da komesar za pregovore o proširenju EU tokom posete Beogradu "nije govorio samo u ime Evropske komisije, nego svih država članica (EU)", kada je najavio otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Na novinarsko pitanje hoće li Srbija sledeće nedelje na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju EU, osim poglavlja 5 otvoriti i poglavlja 25 i 26, Štir je rekao da je Han o tome tokom posete Beogradu govorio u ime svih zemalja članica, pa tako i Hrvatske.

"Mi smo se pre njegove posete Beogradu čuli oko toga. On je sve jasno objasnio i poslao poruku ohrabrenja da se ispune sve potrebne reforme, koje se traže na putu Srbije prema EU", rekao je Štir.

U međuvremenu je i Austrija saopštila da je za otvaranje sva tri poglavlja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva