:

:

TV Most

clock

Januar 10, 2015   13:47

0

200

Južni tok: Rusi nadoknadili štetu, Srbiji nula

Južni tok" je obustavljen, ali su velike evropske države uspele da povrate novac koji su uložile u ovaj projekat.

Nemački "Vinteršal", italijanski "Eni" i francuski EDF prodali su poslednjih dana prošle godine svoje akcije koje su imali u firmi "Južni tok transport" i tako nadoknadile gubitke zbog stopiranja projekta. Srbija ne može da krene njihovim putem, kada bi htela da povrati 30 miliona evra, koliko je uložila u ovaj gasovod. Naša zemlja nema učešće u celokupnom projektu, a Rusi odlučuju i o našoj zajedničkoj firmi.

"Gasprom" je kupovinom 50 odsto akcija Italijana, Nemaca i Francuza postao stopostotni i jedini vlasnik kompanije "Južni tok transport". Iz nemačkog "Vinteršala" su Večernjim novostima objasnili da je, prema sporazumu koji su imali sa akcionarima, dogovoreno da se akcije prodaju po ceni koja treba da nadoknadi ulaganja u "Južni tok".

"Potrebne dozvole za "Južni tok" nisu bile na vidiku, a finansijski trošak od neodređenog kašnjenja ne može se izračunati, tako da su akcionari odlučili da se ne realizuje projekat", kaže Štefan Lojnig iz "Vinteršala". "Zato smo prodali 15 odsto učešća. Prema sporazumu, kupovna cena nadoknađuje gotovinu koju smo uložili u projekat. Strane su se dogovorile da se cena ne otkrije".

Isto je postupio italijanski "Eni", koji je imao 20 odsto učešća i francuski EDF sa 15 odsto. Za razliku od stranaca koji su uložili u celokupan projekat, naša zemlja nema takve akcije. Srbija je sa "Gaspromom" napravila preduzeće "Južni tok Srbija" u novembru 2009. godine. Jedina je od učesnica u ruskom gasovodu u zajedničkom preduzeću dobila manjinsko vlasništvo od 49 odsto u ovoj kompaniji, pa će Rusi zapravo odlučiti o njenoj sudbini.

Firma "Južni tok Srbija" je osnovana u Švajcarskoj. U Srbiji u njoj radi oko 15 zaposlenih, od kojih su polovina projektanti "Srbijagasa" koji su u ovom preduzeću na privremenom radu. Ukoliko se ono zatvori, vraćaju se u svoju matičnu firmu. "Južni tok Srbija" nema imovinu u našoj zemlji, a prostorije koje koriste su u vlasništvu "Naftne industrije Srbija".

Izvor: Večernje novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva