:

:

TV Most

clock

Oktobar 04, 2017   12:05

0

189

Jutarnji: Odlaže se poseta Vučića Zagrebu


Kabineti i jednog i drugog predsednika su u kontaktu i komuniciraju, ali "poslednji događaji pokazuju da još nije sazrelo vreme za ovakav susret", piše list pozivajući se na informaciju koju je dobio od visokog zvaničnika Republike Hrvatske.



Bez obzira na to kada će se poseta dogoditi, komunicira se na nivou ureda kako bi se realizovala poseta predsednika Republike Srbije, naveo je isti izvor.



Iako će u predsedničkom uredu pokušati da objasne kako se ne radi o odlaganju Vučićeve posete jer ona tehnički još nije bila dogovorena, nesumnjivo je, ocenio je Jutarnji, da do napretka u odnosima Hrvatske i Srbije skoro neće doći.



Postojao je načelni dogovor da će Vučić u novembru ili decembru doći u Zagreb na susret s Kolindom Grabar-Kitarović i predstavnicima državnog vrha.



Trebalo je, piše Jutarnji, da to bude "prvi korak u kakvoj-takvoj normalizaciji bremenitih političkih odnosa dve države i pokazatelj da se situacija menja nabolje, otkako je izabran Vučić, a srpsku politiku napustio dotadašnji predednik, tvrdolinijaš Tomislav Nikolić".



Podseća se da je prošle godine održan sastanak između Grabar-Kitarović i Vučića, tada premijera Srbije, i tom prilikom je potpisana deklaracija, koja je na načelnom nivou trebalo da bude uvod u rešavanje pitanja nestalih, povratka kulturnog blaga i zaštite srpske manjine u Hrvatskoj, kao i hrvatske u Srbiji.



Neka od ovih pitanja trebalo je da se dodatno afirmišu prilikom Vučićeve poset Hrvatskoj.



U poslednjih desetak dana došlo je do tri snažna "verbalna incidenta", kada su vodeći srpski dužnosnici uputili kritike Hrvatskoj, piše Jutarnji i navodi izjavu Vučića za RTS da je “donošenje Zakona o hrvatskim braniteljima otvaranje Pandorine kutije i neprihvatljivo za Srbiju”i da će se onda u Srbiji doneti još 500 zakona o tome što se dogodilo Srbima u Jasenovcu ili Oluji.



U nedjelju se ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin pojavio u Šibeniku na inauguraciji Nikodina Kosovića, novog episkopa dalmatinskog, i "upitno je", smatra list, "zašto je tako radikalan političar došao u Šibenik jer uopšte nije naveden na popisu gostiju".



I kao treći primer "verbalnog incidenta" Jutarnji navodi izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je žestoko reagovao na proteste iz Hrvatske zbog podizanja spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA, izjavivši da je to još jedan primer "ludila" i novi dokaz da su „hrvatski zvaničnici oboleli od antisrpske histerije“.



 



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva