:

:

TV Most

clock

April 20, 2016   12:05

0

199

Jutarnji list: Orban predstavlja plan "Evropa-tvrđava"

Viktor Orban, naime, predstavlja svoj plan "Å engen 2.0", čija je glavna ideja Evropa-tvrđava, a koji u Nemačkoj čitaju kao "plan protiv Angele Merkel", kako je to ranije objavio Di Cajt, piše zagrebački Jutarnji list.

Orban se juče sastao sa bivšim nemačkim kancelarom Helmutom Kolom, što je ocenjeno kao dodatan minus Angeli Merkel i njenoj izbegličkoj politici. Kol je, podseća se, više puta kritikovao politiku nemačke kancelarke prema migrantima.

Orban se pre posete Kolu sastao sa bavarskim kolegom i šefom CSU Horstom Zehoferom, žestokim unutarkoalicionim oponentom Angele Merkel u migrantskoj politici.

Nakon sastanka sa Zehoferom, Orban je objavio da Mađarska neće prihvatiti transfer izbjeglica iz Turske.

"Evropa ne može postati nova domovina za milione", napisano je u predgovoru nove knjige Viktora Orbana, objavljenoj ovog vikenda.

Mađarski premijer odbacuje bilo kakav plan kvota o preraspodeli izbegličkog tereta, koji je tražila Evropska komisija. Zato predlaže strožu kontrolu dolaska izbeglica koji bi zahteve za azil podnosili izvan granica Evropske unije, u "kontroliranim i izolovanim prihvtnim centrima".

Svoj je plan predstavio u petak u Lisabonu, na sastanku Internacionale demokrata centra (CDI, Centrist Democrat International).

"Moramo zaštititi svoje granice", poručio je Orban, preneo je portal Euraktiv.

Ako neka zemlja nije u stanju da zaštiti spoljnu granicu EU, mora zatražiti pomoć drugih članica ili Fronteksa, navodi se u planu mađarskog premijera.

Orban je jedan od potpredsednika CDI-a, organizacije koja okuplja centrističke stranke demokršćanske orijentacije.

Orbanov akcioni plan kruži po zemljama članicama Višegradske grupe (Češka, Slovačka, Poljska), a u nizu članica predstaviće ga mađarski premijer lično.

Objasnio je da je morao da predloži nešto novo jer je predlog Evropske komisije za upravljanje migrantskom krizom bio "loše vođen".

Orban je i u Lisabonu kritikovao ponašanje EU u migrantskoj krizi: neprihvatljivo je, istakao je, da neko u Briselu odlučuje da članice EU moraju rešavati svoje demografske i ekonomske probleme kroz migraciju.

"Mi verujemo da u EU postoje oni koji svoje probleme žele da reše na taj način i oni koji to ne žele", rekao je Orban upozorivši da EU ne može lišiti Mađarsku prava da sama odlučuje kako će rešavati te probleme.

Drugim rečima, EU ne može stvoriti sistem u kojem će pustiti migrante da dođu, a nakon toga svakoj zemlji članici nametnuti kvote kojima će odrediti koliko koja zemlja mora primiti izbeglica.

Zbog toga je Mađarska odlučila raspisati referendum o kvotama, podsetio je Orban.

"Referendum je važan jer otkako imamo zvanični predlog Brisela na stolu, imamo i veliki pritisak. Ako ne zaustavimo Brisel s tim referendumom, oni će nam nametnuti (...) mase ljudi s kojima ne želimo zajedno da živimo", ukazao je Orban.

Inače, Orbanov plan ima 10 tača, ali niko ga do sada nije detaljno preneo.

EU je juče odobrila 83 miliona evra za poboljšanje smeštaja izbeglica u Grčkoj gde se zadržalo oko 50.000 imigranata.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva