:

:

TV Most

clock

Januar 14, 2016   12:05

0

118

Jurinić: Viši nivo discipline

"Nacrtom je predviđeno da se mnogo toga menja, naročito ono što nije dobro", rekla je Jurinić na TV Pink i dodala da će se u odnosu na aktuelni zakon menjati procedura što se tiče konkursa za izbore direktora, kao i izbor izvršnih direktora.

Povećanje prava takođe će biti jedna od novina nacrta zakona odnosno predviđeno je da direktor JP sam izvrši izbor izvršnih direktora, dodala je ona.

"Predviđeno je da to ne bude kolegijalno telo nego izvršni direktori kao njegov tim i da on može da utiče na njihov izbor. Nije bilo realno, ni održivo da nadzorni odbor obavlja tu vrstu selekcije, odnosno da vam neko drugi bira vaše prve saradnike", kazala je Jurinić i dodala da je cilj povećanje prava, ali i odgovornosti.

Direktori će i dalje biti birani na konkursima jer je, kako je dodala Jurinić, to jedini pouzdan i ispravan način, ali je nacrtom zakona predviđena jedna vrsta "obrnutog roka".

"Sada predviđamo kada moraju da se okončaju konkursi, a nije važno kada će početi", kazala je ona.

Takođe je predviđeno da će za izbor direktora biti bitno iskustvo isključivo u struci ili oblasti koja je usko povezana sa delatnošću preduzeća u kome je direktor.

Jurinić je dodala da takođe neće biti moguće da jedno lice bude izbarano dva puta na mesto v.d direktora.

Upitana o profitima preduzeća, ona je kazala da po najvažnijim parametrima, tačnije kada je u pitanju visina sredstava uplaćenih u bužet, zarade i slično postoji tendencija rasta od 2012. do 2015. godine.

Napredujemo u svakom smislu, ali smatramo da to nije dovoljno i moramo da promenimo model jer neka preduzeća su hronološki u minusu, a neka hronološki u plusu, naglasila je savetnik ministra privrede.

Kako je kazala Jurinić, više od 70 odsto preduzeća posluje sa profitom, odnosno dobiti, ali je visina sporna jer je, kazala je, nedovoljna.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva