Vesti
Junker: Vratili smo Evropu u Uniju

10:36, 13.09.2017

|

Izvor: RTS

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u svom godišnjem govoru o stanju Unije kaže da je EU poslednjih godina povratila poverenje u sebe. Junker je pozvao EU da zemljama Zapadnog Balkana pruži kredibilnu perspektivu članstva.
Foto RTS
"Vratili smo Evropu u Uniju i Uniju u Evropu", pručio je Junker pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Junker je rekao da "vetar ponovo duva u jedra Evrope" i da taj kontinent postaje ujedinjeniji dok dobija na ekonomskom zamajcu posle odluke Britanije da istupi iz tog bloka.

"Sve to me navodi da verujem da je vetar ponovo u jedrima Evrope", rekao je Junker u govoru održanom u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Predsednik Evropske komisije ukazao je da Evropa sada ima "prozor mogućnosti", ali je upozorio da on neće zauvek ostati otvoren.

"Iskoristimo zamajac što možemo više, uhvatimo vetar koji nam duva u jedra", poručio je Junker i zatražio da se iskoristi trenutak jačanja jedinstva i privrednog rasta EU u cilju daljeg napretka.

Naveo je pet oblasti na kojima će se Evropska komisija fokusirati u preostalih 16 meseci svog mandata: jačanje trgovinskog programa EU, nova industrijska strategija, borba protiv klimatskih promena, rad na pitanju migracija.

"Vreme je da postavimo kurs za budućnost", poručio je predsednik Evropske komisije i pozvao sve u EU da nastave razgovore o različitim scenarijima za budućnost Evropske unije, ali i da pređu na konkretna dela.

Junker je pozvao EU da zemljama Zapadnog Balkana pruži kredibilnu perspektivu članstva i dodao da će u budućnosti EU imati više od 27 zemalja članica.

"Ukoliko želimo stabilnije susedstvo moramo ponuditi kredibilnu perspektivu proširenja zamljama Zapadnog Balkana. Tokom ovog mandata Evropske komsije i Evropskog parlamenta neće biti novog proširenja jer uslovi za prijem nisu ispunjeni. Ali u budućnosti EU će imati više od 27 zemalja članica", poručio je Junker pred posalnicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Dodao je da je vladavina prava u slučaju svih zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja "prioritet i fokus u pristupnim pregovorima".

"To iskuljučuje prijem Turske u bliskoj budćnosti", zaključio je Junker tokom svog govora o stanju Unije.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design