:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2018   12:05

0

201

Junker pozvao opoziciju da se vrati u Skupštinu Crne Gore


On je ocenio da je važno da se uspostavi dijalog i "nova svežina" oko cilja kakav je pristupanje EU.



"Interni politički dijalog je potrebniji nego ikada sada kada je vaša zemlja značajno napredovala na putu ka EU... Nije trenutak da izgubite elan koji ste pokazali u poslednjim decenijama", rekao je predsednik Evropske komisije.



U Skupštni danas nije bilo predstavnika opozicionog Demokratskog fronta koji su se vratili u poslaničke klupe krajem prošle godine kao ni predstavnika građanske opozicije koji od izbora u oktobru 2016. bojkotuju Skupštinu.



Junker je danas u Podgorici, u okviru balkanske turneje, predstavio Strategiju proširenja EU za Zapadni Balkan, sastao se s premijerom Duškom Markovićem i obratio poslanicima Skupštine Crne Gore.



On je rekao da nije došao u Crnu Goru da "daje prazna obećanja i da drži lekcije iako EU voli da drži lekcije svima na planeti".



Predsednik Komisije je kazao da je datum članstva koji je naveden u strategiji o proširenju samo perspektiva i da taj dokument "daje impuls reformama".



"Ali, u konačnoj fazi stvari zavise od vaših rezultata u reformama", kazao je Junker i ponovio da će kandidati za članstvo biti vrednovani pojedinačno.



Predsednik Evropske komisije je ocenio da Crna Gora za manje od 12 godina odnosa sa Unijom pokazuje "snažnu volju koja prevazilazi običan tehnički pristup".



"Radi se o dubokom angažmanu i to potvrđuje i podrška opozicije, kada je put ka EU u pitanju. Ovaj angažman ne treba da slabi, ali ne treba pomešati brzinu i kvalitet reformi, posebno krucijalnih - reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i poštovanja nezavisnosti medija. Nezavisni mediji su stub naših vrednosti i mi im zaista pridajemo veliki značaj", rekao je Junker.



On je kazao da će Evropska komisija sada više nego ikada "iz blizine pratiti način na koji se to zakonodavstvo primenjuje."



"I trenutak vašeg ulaska u EU zavisiće upravo od tih odgovora i u toj meri postoje neki nezgodni trenuci, neka pravosudna pitanja, kada su u pitanju afere vezane za pranje novca, da li je korupcija tretirana u nezavisnom okviru, da li su mediji nezavisni... Sve su to pitanja koja se ne odnose isključivo na Crnu Goru, već na sve zemlje kandidate. I ponekad, moram priznati, i na neke zemlje koje su već članice EU", rekao je Junker.



On je naveo da je 2014. godine rekao da za njegovog mandata na čelu Komisije neće biti proširenja, a da sada "može da kaže da će EU u narednim godinama imati više od 27 članica".



Junker je naveo podatak da je trgovinska razmena EU sa zemljama Balkana vredna 43 milijarde evra i time ilustrovao dinamiku ekonomskih odnosa.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva