:

:

TV Most

clock

Mart 13, 2018   12:05

0

192

Junker: Nema fiksnih datuma i krajnjih rokova za ulazak u EU


Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u svom obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu poručio da se nedavno vratio sa svoje "balkanske turneje", koja će prema njegovim precima, biti "za pamćenje" iz više razloga.


"Ono što me je najviše dotaklo jeste strast i ubeđenje u EU. To mi je dalo novi osećaj vere i nade da ako je tako dramatičan region kao što je Zapadni Balkana odlučio da se reformiše od početka do kraja kako bi se približio našoj Uniji, onda to mora da znači da smo mi Unija koja je vredna da se bude njen deo", izjavio je Junker na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.


Kako je rekao, jasno je da on Zapadni Balkana vidi u Evropskoj Uniji mnogo više nego što je to slučaj unutar same Unije i poželo da "istu veru u Uniju" pokaže i 27 država članica.


Predsednik Evropske komisije kaže da je još mnogo posla ostalo da se uradi u regionu, posebno naglasivši neophodnost rešavanja bilateralnih konflikata, postizanje većeg jednistva, ali i sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i vrednosti.


"Rekao sam svim liderima da neće biti ubrzanog puta, da će suština biti pretpostavljna brzini, a da će svaki slučaj biti vrednovan po sopstvenim dostignućima, bez fiksnih datuma i krajnjih rokova", naglasio je Junker.


Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kaže da se sa puta po Zapadnom Balkanu vratio sa "više vere nego ikada" da je u pitanju zajednička budućnost, pomirenje zajedničke istorije i geografije i da je vreme da se fokus stavi na građenje jače, demokratskije i ujedinjene EU.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva