:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2018   12:05

0

153

Junker: Crna Gora može da služi kao primer susedima


Junker je, u okviru svoje balkanske turneje, na kojoj promoviše Strategiju EU o proširenju prema zemljama Zapadnog Balkana, boravio u Crnoj Gori, gde se sastao sa premijerom Duškom Markovićem.


"Kojom brzinom će biti ispunjeni zadaci iz Strategije zavisi od države do države. Nisam došao u Crnu Goru da dajem prazna obećanja, datum ulaska u EU zavisi samo od vas. Taj datum koji se pominje, 2025. je samo perspektiva ka kojoj treba ići brzim korakom", rekao je Junker na konferenciji za novinare.


Junker će se, osim s Markovićem, sastati i sa predsednikom parlamenta Ivanom Brajovićem, a nakon toga će se obratiti poslanicima.


Predstavnici građanske opozicije, ali i Demokratskog fronta najavili su da će bojkotovati rad parlamenta i tokom posete predsednika Evropske komisije.


Junker je rekao da će Evropska komisija napredak na evropskom putu ocenjivati za svaku državu zasebno.


"Čestitam Crnoj Gori na politici prema susedima", kazao je Junker, prenela je RTCG.


Marković je rekao da Crna Gora ima dva prioriteta – integraciju u EU i ekonomski rast.


Crnogorski premijer je kazao da očekuje da će Crna Gora ove godine otvoriti još dva poglavlja u pregovirma sa EU.


"Naravno posvećeni smo poglavljima 23 i 24 i nadamo se da do kraja 2018. možemo i da dobijemo merila za zatvaranje ovih poglavlja", naveo je Marković.


On je rekao da je ključno da je Crna Gora apsolutno posvećena vrednostima i ciljevima EU.


"Oko toga nemamo dvoumljenja. Kao što nemamo dvoumljenja da je čitavom regionu Zapadnog Balkana evropska budućnost jedina, bez alternative", istakao je predsednik crnogorske vlade.


"Najvažnija poruka je da će Zapadni Balkan biti deo Evrope i da ćemo na tome raditi kako mi u regionu tako i EU", rekao je još Marković.


Crna Gora se, kazao je takođe, zalaže i za susede, "što konstantno pokazujemo na delu našim dobrim odnosima i aktivnim dijalogom i kada postoje otvorena pitanja".


Inače, na tviteru crnogorske vlade stoji da je Marković Junkeru rekao da svojim dolaskom jača poruke iz Strategije EU za Zapadni Balkan.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva