:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2017   12:05

0

212

"Jugoistočna Evropa mogla bi da se vrati u mračnu prošlost"


"Međuverski dijalog ključan je u današnjoj Evropi a još više u jednoj viševerskoj i multietničkoj regiji poput Balkana. Nažalost, još uvek pobeđuje nacionalistička retorika u odnosu na dijalog, vidimo da dolazi do zatvaranja a ne otvaranja i zabrinjavajućeg povećanja napetosti i nacionalističkih dijaloga što navodi na pomisao da bi se regija mogla vratiti u mračnu prošlost", rekao je Dol.




Dol je, na otvaranju dvodnevnog 20. godišnjeg skupa EPP-ove grupe za dijalog s crkvama i verskim institucijama, naveo primer francusko-nemačkog pomirenja nakon Drugog svetskog rata, rekavši da regionu Balkana treba sličan scenario.



"Zahvaljujući pomirenju, zahvaljujući mladima, uspeli smo da uspostavimo mir. I u ovoj regiji treba učiniti isto. Možda će potrajati jednu ili dve generacije kako bi se nadvladala prošlost. U regiji, na sreću ne i u Hrvatskoj, moramo sprečiti hranjenje nacionalizama i mržnje ako ne želimo da ponovno dođe do rata", naglasio je.



Poručio je hrvatskom premijeru da ima odgovornost za region, prenosi Hina, i dodaje da je Dol rekao da Plenković "igra ključnu ulogu" u pomaganju drugim zemljama zapadnog Balkana na "ispunjenju njihovog evropskog sna".



EPP je najveća politička grupa u Evropskom parlamentu sa 217 zastupnika iz 27 članica EU.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva