Vesti
"Jugoistočna Evropa mogla bi da se vrati u mračnu prošlost"

13:04, 07.12.2017

|

Izvor: RTS, Tanjug

Predsednik Evropske narodne stranke (EPP) Džozef Dol upozorio je u Zagrebu da bi se Jugoistočna Evropa mogla vratiti u mračnu prošlost zbog jačanja napetosti i nacionalističkih dijaloga, poručivši premijeru Andreju Plenkoviću da ima "odgovornost za tu regiju".


"Međuverski dijalog ključan je u današnjoj Evropi a još više u jednoj viševerskoj i multietničkoj regiji poput Balkana. Nažalost, još uvek pobeđuje nacionalistička retorika u odnosu na dijalog, vidimo da dolazi do zatvaranja a ne otvaranja i zabrinjavajućeg povećanja napetosti i nacionalističkih dijaloga što navodi na pomisao da bi se regija mogla vratiti u mračnu prošlost", rekao je Dol.
Dol je, na otvaranju dvodnevnog 20. godišnjeg skupa EPP-ove grupe za dijalog s crkvama i verskim institucijama, naveo primer francusko-nemačkog pomirenja nakon Drugog svetskog rata, rekavši da regionu Balkana treba sličan scenario."Zahvaljujući pomirenju, zahvaljujući mladima, uspeli smo da uspostavimo mir. I u ovoj regiji treba učiniti isto. Možda će potrajati jednu ili dve generacije kako bi se nadvladala prošlost. U regiji, na sreću ne i u Hrvatskoj, moramo sprečiti hranjenje nacionalizama i mržnje ako ne želimo da ponovno dođe do rata", naglasio je.Poručio je hrvatskom premijeru da ima odgovornost za region, prenosi Hina, i dodaje da je Dol rekao da Plenković "igra ključnu ulogu" u pomaganju drugim zemljama zapadnog Balkana na "ispunjenju njihovog evropskog sna".EPP je najveća politička grupa u Evropskom parlamentu sa 217 zastupnika iz 27 članica EU.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design