:

:

TV Most

clock

Avgust 30, 2015   13:48

0

217

Jubilarni dvadeseti Velikogospojinski sabor u Lepo

Prikazom Varoških igara iz Kosovske Mitrovice, članovi KUD „Kopaonik“, domaćini, otvorili su saborovanje u porti crkve Sveti Vasilije Ostroški u Leposaviću.

Na sceni su se smenjivala društva i ansambli.
Organizatori su se potrudili da, onima koji su zaslužni za održavanje ove smotre nardnih igara i nošnje, dodele priznanja. Radomir Senić je idejni pokretač prvog sabora, koji je pre dvadeset godina održan u Obiliću.
Primajući priznanje on je istakao da je ponoson, ne zato što prima priznanje, već zato što se manifestacija odrala i što neguje tradciju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Kada je pre osamnaest godina, zbog događanja na Kosovu i Metohiji Velikogospojinski sabor umesto u Obiliću održan u Leposaviću, Dragan Jablanović, aktuelni gradonačelnik, tada je bio predsednik opštine. Za sve što je uradio da KUD „Kopaonik“ i saborovanje opstanu dodeljeno mu je priznanje. On see zahvalio i posebno istakaao da je ponosan što je dao skromaan doprinos da se neguje i razvija srpska kultura na Kosmetu. Posebno je ponosan što je deo sabora vraćen u Gračanicu.

Nada se da će naredne godine biti organizovan i u drugim srpskim sredinama ove june Pokrajine.
Organizatori Međunarodnog velikogospojinskog sabora su Centar za kulturu „Sava Dečanac“ i KUD „Kopaonik“ iz

Leposavića i Centar za kulturu Gračanica.
Umetnički direktor „KUD „Kopaonik“ Đore Lakušić je zadovoljan saborom i za iduću godinu najavljuje nove sadržaje.

Održavanje sabora materjaalno su pomogli Kancelarija za Kosovo i Metohiju, opštine Leposavić i Gračanica i Studentski centar Priština.

Izvor: Tv Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva