:

:

TV Most

clock

Februar 10, 2015   11:54

0

255

Jovan Kolundžija dobitnik "Vukove nagrade"

U obrazloženju žirija za dodelu nagrade ističe se da se "priznanje maestru Kolundžiji dodeljuje za dugogodišnji doprinos razvoju kulture i odanost vukovskim idealima".

Kolundžija je kontinuirano gotovo pet decenija prisutan na srpskoj i svetskoj muzičkoj sceni. Pored brojnih koncerata širom sveta, značajan deo vremena posvećuje promovisanju i usavršavanju mladih talenata u svojoj umetničkoj zadužbini, Centru lepih umetnosti Guarnerius, koji je osnovao 2001. godine i koji je do sada realizovao više od 800 umetničkih projekata.

Pored Kolundžije, među nagrađenima su i slikar Dragan Stojkov, arhitekta Mihajlo Mitrović, reditelj Slavenko Saletović, književnik Srboljub Ignjatović i drugi ugledni pojedinci i ustanove.

Navedeno je da je žiri u sastavu kompozitor Svetislav Božić (predsednik), književnik Milovan Vitezović, istoričar Žarko Dimić, muzički umetnik Bora Dugić, dramska umetnica Rada Đuričin, književnik i prevodilac Dragan Mraović, književnik Selimir Radulović, književnik Ljubivoje Ršumović i slikar Radovan Mića Trnavac i ove godine odabrao najistaknutije predstavnike iz oblasti umetnosti i nauke.

Ti umetnici su, kako je naglašeno, ostvarili posebne rezultate u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u zemlji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Svečana dodela 51. po redu Vukove nagrade je u četvrtak, 12. februara, u Predsedništvu Srbije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva