:

:

TV Most

clock

April 21, 2016   12:05

0

178

Josipović:Priča o blokadi Srbije nije dobra

"Poruka nije dobra, priča o blokadi nije dobra", rekao je Josipović za regionalnu N1 TV napomenuvši da se spominju tri uslova.

Osvrnuvši se na prvi, bivši hrvatski predsednik, nekada funkcioner sada najuticanije pozicione SDP, kaže da kada je reč o saradnji Srbije sa Haškim sudom da je Hag jedan od onih uslova za zemlje koje jesu pod njegovom jurisdikcijom neizostavna priča.

"Pa i Hrvatska je sarađivala, tako da i Srbija mora. Međutim, tu procenu o saradnji daje sam Hag, vidimo to i u slučaju Hrvatske. Onog trenutka kad je glavni tužitelj Serž Bramerc rekao da mi sarađujemo, otpale su sve druge priče. Nijedna država ne bi trebalo sama da se upušta u tu procenu", rekao je Josipović.

Govoreći o drugom uslovu, Josipović kaže da je on vezan za takozvanu univerzalnu jurisdikciju.

"Mi je isto imamo, nešto drukčije formulisanu. Situaciju u kojoj se države smatraju nadležnim za neka najteža krivična dela počinjena izvan zemlje postoje i imamo ih i mi, kad bi Srbija prepisala naš zakon, ne bi ništa izgubila, otklonila bi političke dileme. Imamo argumentaciju koja nije dobro prihvaćena", rekao je.

Kada je reč o trećem uslovu koji se tiče nacionalnih manjina, Josipović smatra da je hrvatska vlada poptuno u pravu kad kaže da Srbija ne udovoljava onome što je potpisala u pogledu hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

"Ali, nisam siguran da to treba da bude uslov za otvaranje poglavlja, već za zatvaranje. Ja sam uveren da će Srbija to uraditi, ali ni mi nismo najbolji kad je u pitanju poštovanje prava srpske nacionalne manjine", kazao je Josipović.

Upitan da li postoje "crne lise" hrvatskih branitelja, Josipović kaže da je činjenica da u pojedinim zemljama postoje osumnjičeni koji treba da odgovaraju za počinjene zločine, ali, dodaje, ne zna da li to treba nazivati "crnim listama".

Nada se, kaže, da te optužnice nisu politizovane i nameštene, mada ni to nije ništa neobično, ali je uobičajeno da se zna ko su optuženi.

Na pitanje da komentariše radikalizaciju političkog života u Srbiji, te kakvi bi odnosi Beograda i Zagreba mogli biti nakon izbora u Srbiji, Josipović kaže da se i u Hrvatskoj zapaža jedna retropolitika i vraćanje prošlosti.

"Slično se događa i u Srbiji. Oni su rehabilitovali Dražu Mihajlovića, spominje se rehabilitacija još nekih zločinaca iz Drugog svetskog rata, trendovi su, nažalost, slični. Obe se zemlje time odmiču od evropske antifašističke tradicije. Ne bi bilo dobro da radikali uđu u parlament. Å ešeljeve su izjave potpuno neprimerene i neukusne. Neko ko je u politici ne bi se smeo na taj način izražavati", naveo je Josipović.

Upoznat je, kaže, sa pismom koje je predsednica Kolinda Grabar Kitarović uputila generalnom sekretaru UN Ban ki-Munu u vezi sa Å ešeljem.

Ali, dodao je, pitanje je ima li takvo pismo ikakvog efekta.

"Haški sud je rezistentan. Postupak koji se vodio protiv Å ešelja bio je nekvalitetan, loš, 12 godina se radilo, mi smo iznosili dokaze koji se nisu priznavali, a haški sud je barem u prvom stepenu postupio drukčije. Naravno da pismu kredibilitet narušava činjenica da je Bujanec koristio Å ešelja za predsednicinu izbornu kampanju", kazao je Josipović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva