:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 25, 2015   12:05

0

119

Još nema zahteva za Šešelja iz Haga

"Po dobijanju zahteva, Vlada Srbije postupiće po zakonu Republike Srbije i u skladu s međunarodnim javnim pravom", rekao je Vučić u razgovoru s glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

"Po dobijanju zahteva, Vlada Srbije postupiće po zakonu Republike Srbije i u skladu s međunarodnim javnim pravom", rekao je Vučić, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

U razgovoru je zaključeno da nema otvorenih pitanja u redovnoj saradnji Vlade Srbije i Tužilaštva Haškog tribunala.

Bramerc je u poseti Beogradu u okviru priprema za redovni šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija koji treba da podnese u prvoj nedelji juna.

Žalbeno veće Haškog tribunala naložilo je da Vojislav Šešelj, optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, do 26. maja bude vraćen u pritvor Tribunala.

On je pušten na privremenu slobodu 12. novembra 2014. godine iz humanitarnih razloga, radi lečenja.

Šešelj se dobrovoljno predao Tribunalu u februaru 2003. godine, ali mu presuda još nije izrečena.

Serž Bramerc susreo se i sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Oni su zaključili da je unapređena saradnja u regionu u predmetima ratnih zločina postala snažna prepreka nekažnjivosti.

Kako je saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine, Vukčević i Bramerc su razgovarali o unapređenju saradnje u regionu sa Haškim tribunalom.

Tužioci su se složili da je potrebno osnažiti mahanizme regionalne saradnje kroz realizaciju projekta oficiri za vezu i unaprediti rad na predmetima formiranjem zajedničkih istražnih timova.

Za glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca organizovan je prijem u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Tom prilikom Bramerc je pohvalio rad Službe za otkrivanje ratnih zločina MUP-a.

Ministar Nebojša Stefanović i Bramerc su ocenili da je saradnja tog resora i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju izuzetno dobra.

Stefanović je Bramerca upoznao o aktivnostima koje to ministarstvo preduzima na ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 24 i dodao da će MUP nastaviti rad sa rezidualnim mehanizmom, koji je pravni naslednik Haškog tribunala, saopstio je Biro MUP-a za saradnju s medijima.

Bramerc je, kako se navodi, pružio je podršku Srbiji na putu evropskih integracija.

Kako je najavljeno iz Haškog tribunala, tužilac će tokom posete razgovarati i sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva