:

:

TV Most

clock

April 14, 2015   21:34

0

191

Još nema većine za zakon o Specijalnom sudu

"Nisu samo poslanici opozicije najavili da će glasati protiv formiranja ovog suda" piše list i dodaje da je takvo izjašnjavanje u skupštini najavilo i sedam-osam poslanika Demokratske partije Kosova (DPK) Hašima Tačija i Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ise Mustafe.

"Postoji neverovatan pritisak Tačija i međunarodnog faktora da se ubede ovi poslanici da glasaju za osnivanje suda, međutim još nisu mogli da ih ubede. Po svemu sudeći, glasanje ovih poslanika onemogućiće osnivanje ovog suda", rekao je izvor DPK za "Blic".

Kako saznaje prištinski list, za sada su se tri poslanika Tačijeve partije javno izjasnila protiv specijalnog suda: Fadil Demaku, Ganimete Musliu i Nait Hasni.

U međuvremenu, nezvanično saznaje "Blic", protiv će glasati i Azem Sulja, Latif Gaši i Nuredin Luštaku, kao i Saip Muja, poslanik Tačijeve stranke koji je sada nezavisni poslanik.

Protiv će, kako se dodaje, glasati i Anton Cuni, poslanik Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, druge članice vladajuće koalicije.

Da bi zakon o Specijalnom sudu bio usvojen, potrebno je da za njega glasa 81 poslanik. U Skupštini Kosova, koja ima 120 poslanika, DPK ima 37, a DSK ima 30 poslanika, dok je 20 iz redova manjina.

Prethodno je potrebno da kosovski parlament usvoji i odgovarajuće ustavne amandmane. Predsedništvo skupštine uputilo je 9. marta Ustavnom sudu dva amandmana na izmene ustava, kojima se otvara put za osnivanje Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK. Kosovski Ustavni sud se još nije izjasnio o ustavnosti tih amandmana.

Kosovski i međunarodni zvaničnici su najavili da će, ukoliko kosovska skupština ne formira Specijalni sud, to učiniti Savet bezbednosti UN.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva