:

:

TV Most

clock

April 12, 2015   12:05

0

184

Još neformirane oružane snage svađaju Kosovo

U tekstu na naslovnoj pod naslovom "OSK 'svađaju' drzavu", navodi se da je Jahjaga, p ovodom Mustafine izjave, rekla da će OSK delovati po ustavu i zakonima Kosova.

Još oštrije bilo je reagovanje komandanta Bezbedonosnih Snaga Kosova Rahmana Rame, koji je rekao da tim snagama neće biti potrebna dozvola NATO-a da bi išle na sever Kosova.

Po Rami, ta buduća vojska Kosova će delovati na osnovu potreba koje se pokažu na terenu.

S druge strane, eksperti i poznavaoci bezbednosti na Kosovu ukazuju da politička situacija na severu Kosova čini nemogućim da se tamo šalju snage te još neoformnjene vojske bez prethodnog dogovora sa NATO-om.

Oni, ipak, smatraju da je izjava premijera Mustafe preuranjena i da nije trebalo to da kaže u ovom trenutku, prenosi "Zeri".

Nedavno je za RTV "Dukađini" i potpresednik skupštine Kosova Džavit Haliti, koji dolazi iz redova Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, ocenio da je izjava premijera Mustafe brzopleta i da se sa njom ne slaže.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi izjavio je za Tanjug da je pitanje i usvajanje zakona i ustavnih amandmana o formiranju OSK osetljivo pitanje, s obzirom je neophodno da za njihovo formiranje glasaju i srpski poslanici u skupštini Kosova.

Bez glasova Liste "Srpska", kako i nalaže ustav Kosova, nemoguće je formirati Oružane snage Kosova.

U tom smislu, Šeholi smatra da je premijer Mustafa, rukovođen tom ustavnom odredbom, rekao da bez pristanka NATO-a, buduća kosovska vojska ne može delovati na severu Kosova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva